Hirdetés

Geotóp Napok, Időpont: 2014. Október 4. és 11.

2014-09-11 10:31:00

Az ősz derekán már a fák és bokrok kezdik hullatni levelüket, de a földtani csodák ekkor bukkannak elénk a lombok ritkulásával, ekkor tárják elénk teljes szépségüket. A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

Az októberi szakvezetéses túrákon a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálják. Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák hazai tájaink arculatát is. A Fertő vidékétől a Zemplén-hegységig évmilliók óta – és különösen a geotóp napokon - szeretett várnak mindenkit a hazai természeti kincseink!

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, Magyar Natúrpark Szövetség

Csatlakozók: Nemzeti parkok, natúrparkok, települések, szállásadók

 

Forrás: www.videkjaro.hu