Jelenleg Magyarországon hiányzik a sajtfogyasztás kultúrája, maguk a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga. Ezeken a napokon a családok, baráti társaságok sajtkészítő műhelyekbe látogathatnak el, bepillantást nyerve a sajtok elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. De ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a sajtkészítővel, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket, műhelytitkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat, magát a fejést is és a feldolgozás során alkalmazott eszközöket. A sajtnapok lehetőséget adnak arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön, valamint a városi látogatók vidékről alkotott - esetenként negatív képe - megváltozzon. A sajtosok mellett a csatlakozó borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.
Főszervező: KKASE
Csatlakozók: sajtkészítők, borászok, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók
Forrás: www.videkjaro.hu