Az időpontválasztás nem véletlen: Ekkorra az állatok a tavaszi-nyári legelőn felhízva mutatják meg igazi szépségüket, húsuk pedig a legelt füvek és gyógynövények teljes zamatát hordozza. Nem véletlen, hogy ekkortájt tartották hagyományosan a nagy állatvásárokat.
A rendezvény céljai között szerepel, hogy hosszú távon a Magyar szürkemarha hús ismertté és elérhetővé válna a hazai fogyasztók, hazánkba látogató turisták számára egyaránt.
Kétféle gasztronómiai program lesz:
1, Gourmet (Ínyencek asztala): Kifinomult módon, séfek által elkészített, nemesebb húsrészekből készített ételek, jellemzően magasabb fogyasztói áron, delikát minőséget célozva.
2, Gourman (Nagyétkűek asztala): Hagyományos, bográcsban készült szürkemarha hús alapú ételek, melyet a helyszínen készítenek el és kínálnak az Egyesület tagjai, vagy az általuk felkért szakácsok. Sor kerül látványos ökörsütésre, és olyan hagyományos ételek elkészítésére is, mely a pásztorkultúrához köthető (slambuc, lebbencs, görcsleves stb.).
Rendhagyó főzőversenyt is hirdetnek.
Egyén programok:
- Húspiac: vörös, füstölt és szárazáruk közvetlenül a termelőtől/ előállítótól
- Kézműves termékek vására: kézműves tejtermékeket, édességet, fűszert és egyéb kistermelői élelmiszereket, valamint a pásztorkultúrához köthető tárgyakat vásárolhatnak meg a látogatók.
- Borfalu: Helyet kapnak a borok mellett kitűnő magyar pálinkák is az azt keresők kedvére.
A rendezvényen múzeum, trófea kiállítás, fajtatörténeti kiállítás, élőállat bemutató, játszóház és élő népzene is lesz.