Hirdetés

Egészséggel teli gyógynövényhét és kolostori vásár Pannonhalmán

2013-08-06 11:31:00

Vélhetően felejthetetlen élményekben lesz részük mindazoknak, akik ellátogatnak majd Pannonhalmára, a gyógynövényhét és kolostori vásár rendezvényeire.

Nem meglepő, hogy a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére idén tavasszal indított, Vidékjáró elnevezésű programsorozat egyik ékköve a közelgő, 2013. augusztus 15.-20. között sorra kerülő tematikus nap, a gyógynövényhét és kolostori vásár, melynek központi helyszíne a Pannonhalmi Bencés Főapátság gyógynövénykertje lesz.

A gyógynövények használata majdnem egyidős az emberiség történetével, az ókorból erre már tárgyi bizonyítékaink is vannak A természet e hatalmas gyógyszertára kifogyhatatlan forrás: sokat meríthetünk belőle, egészségünk megóvása – vagy az elvesztett egészség visszanyerése érdekében.

A gyógy-, és aromanövények termesztése, feldolgozása, kereskedelme hazánkban még ma is sikerágazat. Szakemberek szerint – az ország természeti adottságainak köszönhetően – gyógynövényben nagyhatalom lehetnénk, s erre elkezdődött egy országos stratégia kidolgozása is.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a gyógynövények iránt. Napjainkban különösen fontos, hogy megismerjük a népi gyógymódok és gyógynövények történetét, helyes alkalmazásukat. Erre Pannonhalma ideális helyszín, hiszen az apátsági gyógynövénykertben a látogatók megismerhetnek olyan fontos gyógynövényeket és felhasználásukat, mint például a levendula, menta, zsálya, kakukkfű és citromfű.

A gyógynövénynapokon tartott bemutatók után a látogatók különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és saját gyógynövényes emlékeket készíthetnek a vállalkozó szellemű vendégek. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján gyógynövényáldás keretében a foglalkozások alatt készített csokrokat, valamint a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket is megáldják.

Augusztus 19-20-án színes forgatagra számíthatnak a látogatók a főapátság gyógynövénykertjében. Az első alkalommal sorra kerülő monostori piacon a kolostori termékek vásárát és a világörökségek utcájában magyar világörökségi helyszínek bemutatkozását tekinthetik meg a vendégek. A kiállítók között találkozhatnak majd a Bakonybéli Bencés Monostor, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Premontrei Női Kanonok Rend termékeivel, a Fertő-Hansági Nemzeti Park mézeskalácsaival, a Bencés Kiadó könyveivel, a világörökségi helyszínek közül pedig Tokaj boraival, Hollókő kézműveseivel és Pécs városával is. A programokat népzenei koncert színesíti a Gyógynövényház teraszán, és gyógynövényes étel- és italkülönlegességeket kínálnak a Gyógynövényházban és a Viator Apátsági Borászatában.

A Vidékjáró e tematikus napjához az ország több pontján kapcsolódnak fűszer- és gyógynövény-termelők, gyógynövény boltok, öko- és egészségporták, nemzeti parkok és más vidéki szolgáltatók, akik az egészségmegőrzés szellemében kínálnak változatos programokat, kedvezményes szolgáltatásokat.

További részletek és információk a videkjaro.hu internetes portálon folyamatosan hozzáférhetők. Itt találhatók meg a tematikus naphoz „társult” csatlakozó szervezetek, vállalkozók, intézmények is.

 

A Pannonhalmi kolostori vásár kapcsolattartója:

Veiland László  értékesítési és marketing igazgató , Pannonhalma

Tel: 30/202-4135

E-mail: