100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett.
Az Egri Csillag létrejötte: Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta a megfelelő házasítást, és megszületett az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt.
Idén 38 borászat, 21 étterem és tíz évjáratból mintegy százféle bor várja a látogatókat az Érsekkertben. A borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket.
Két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat (pl.: Kerekes Band, a Vivát Bacchus! Énekegyüttes, Gesarol), kézműves termékek, kicsiknek kisállat simogató, és egyéb szórakoztató programok (traktorverseny, koccintásverseny).