Hirdetés

Készítsünk házi tésztát!

2012-11-04 09:00:00

Régen magától értetődő volt, ma újra divat. De ezt a módit érdemes követni.

A házi tészta készítése egyáltalán nem ördöngösség – emlékezzünk csak vissza, nagyanyáink akár hetente többször nekiálltak a gyúrásnak, majd vékonyra nyújtották, és a felhasználás módjának megfelelő alakúra, azaz például széles- vagy cérnametéltre, kockára vágták a tésztát.

Később elárasztották az üzleteket a legkülönbözőbb gyári készítmények, és házit ezután már csak a legelszántabbak tettek asztalra. Az utóbbi években azonban újra divatba jött a saját készítésű tészta: kis gyakorlattal nem is tart sok ideig a művelet. Bár a kezdeti próbálkozáshoz nem feltétlenül, de a hosszú távú sikeres tésztakészítéshez szükségünk lesz egy erre alkalmas gépre, amelyet újonnan ugyan nem olcsó beszerezni, de az interneten akár 3-4 ezer forintért is hozzájuthatunk egy-egy kiváló, rozsdamentes acélból készült példányhoz.  De adunk még egy tippet: kérdezősködjenek rokonaik, barátaik körében, szinte biztos, hogy valakinek lesz elfekvő, használaton kívüli, örökölt tésztagépe.

Amennyiben a gépünk megvan, javasoljuk az olasz iskola követését, amelynek alapja, hogy egy tojáshoz adunk 10 dkg lisztet. Egy négytagú családnak 4 tojásból, 40 dkg liszttel, egy kávéskanálnyi sóval gyúrjunk tésztát, majd engedjük át a tésztagép nyújtóhengerei között; először a legvastagabb fokozatban, majd egyre csökkentsük a távolságot a hengerek között. Így kapunk szép vékony tésztacsíkokat, amelyeket változtatás nélkül lasagne készítéséhez használhatunk fel, de a géphez kapható különböző adapterekkel, vagy egyszerűen késsel kedvünk szerint darabolhatjuk. Hagyjuk a tésztát szikkadni, majd főzzük ki bő, forrásban levő vízben. Előre szólunk, hogy ha egyszer a család ráérez a házi tészta ízére, nem is akar majd mást...