Hirdetés

Bloggerek ebédje a Vapianoban

2013-01-07 11:04:00

Az idén 10 éves Vapiano – Kálmán Emese és Müllner Dóra hathatós közreműködésével - vetélkedőre hívta a bloggereket és az on-line magazinok szerkesztőségét.

Az eseményen a cél a minél vapianósabb fogás elkészítése volt, amelyet januárban és februárban 8 héten át kóstolhatnak a mindhárom magyarországi étteremben megforduló vendégek. Sőt az itthoni szereplés függvényében akár a nemzetközi éttermekben is étlapra kerülhetnek!

Négyen voltunk: Bezselics Ildikó (Két cica konyhája blog), Dezse Balázs és Vígh Viktória (WeLoveBudapest.com magazin), Wessely Márta (Mirelle konyhája blog)és a Laptopkonyha képviseletében én. (OZ külföldön volt, persze előtte egyeztettük az elképzeléseinket…)

Ezek pedig a következők voltak: dobjunk össze valami izgalmasat, de ne legyen paradicsomos! (Miután minden szentnek maga felé hajlik a keze, és a paradicsomos olasz kaják nekem annyira nem jönnek be, egyértelmű volt a választás.) Legyen az alapja a rák (scampi – imádom!) és a spagetti. Bolondítsuk meg egy kis chilivel, jó sok fokhagymával (imádom!), gombával, tejszínnel és valami zölddel. Először zöldborsóra gondoltunk, de átnézve a Vapiano alapanyagkészletét rábukkantam az igazi „cukorborsóra”. Arra a zsenge fajtára, amiben még valójában ki sem alakultak a szemek, ám amit „szőröstűl-bőröstűl” meg lehet enni.

A vapianos fityulafölkötés és egy kis bemelegítő konyhabejárás után én kezdtem a „versenyt”. (Túrót versenyt! Senki sem úgy, és azért állt a pult mögé…) Azért a Vapiano főséfje, Judit ott állt mellettem, hiszen az indukciós vokkal való hadakozás nem tartozik a mindennapos cselekedeteim közé. Az előkészített alapanyagok társaságában azonban valóban gyerekjáték volt az étel elkészítése.

Ment az olivaolaj bőséggel a vokba, aztán a chili, a fokhagyma és a scampi. (Közben a spagettit persze megfőzte az automata rendszer.) Brutálisan finom illatfelhő hagyta el már a munkapultot. A gomba a végén - hogy éppen csak picit puhuljon meg -, aztán a krémesítő tejszín. (az 1-es spagetti, nagyon sok tejszínt képes fölvenni!)

Összefőz, spagettit rádob, összekever, utósó, utóbors, parmezán reszelve, rózsabors, perrezselyem és már kész is. Tálalás, elismerő pillantások és már kóstolja is a zsűri. (btw a zsűri: Gyimesi Zsuzsanna (hvg.hu) Sári Péter (a Vapiano Magyarország, CEO) Takács Gabriella (Vapiano MOM Park, étteremvezető)

Amíg Márta, Viktóris és Balázs sorra járultak főzni a pult mögé, Ildikó a konyha mélyén alkotott. Először azt hittem, gesztenyepürével, de amikor belekóstoltam, jött a felismerés, hogy az a barna, ami a krémek között van, nem más, mint reszelt mézes sütemény. Mekkora ötlet!

 

Íme a versenymenük hivatalos nevei:

Bezselics Ildikó (Két cica konyhája blog) Zöldteás-mézes tiramisu pisztáciával

Buza Sándor (laptopkonyha.hu) Spagetti tejszínes-chilis scampival

Dezse Balázs és Vígh Viktória (WeLoveBudapest.com magazin) Rizottóval töltött cukkini

Wessely Márta (Mirelle konyhája blog) Tonhalas fusilli aszalt paradicsommal és kapribogyóval


Részletek a zsűri értékeléséből:

 

“Buza Sándor a scampit fokhagyma, cukorborsó és gombaágyon párolta, majd a tejszínes mártást parmezánnal sűrítette be. A rózsabors és a chili adta a pikáns, mediterrán, tüzes ízélményt.”

 “Wessely Márta a Vapianóban is közkedvelt tonhallal társította a mediterrán aszalt paradicsom és kapribogyó-párost. A fokhagyma és a merész fűszerezés megkoronázta a paradicsomos alapú fusillit.”

 

 “A We Love Budapest csapata elrugaszkodott a bevett formáktól és egészben használta a cukkinit, pasta helyett pedig a rizs felé kanyarodott. Fogásuk egyedi és a bőséges vajhasználattól különleges lett.”

“Bezselics Ildikó zöldteás tiramisujának kirobbanó ízei, a méz és a pisztácia lágy, de karakteres duója hosszan tartó ízélménnyel gazdagíthatják a vendégeket.”

 

A zsűrinek az alábbi szempontokat kellett mérlegelnie:
- kreativitás (anyaghasználat, megjelenés, tálalás)

- elkészítés/elkészíthetőség gyorsasága

- ízharmónia

- ár–érték-arány és -élmény

Mindezt figyelembe véve két fogás is megfelelt a Vapiano nemzetközi mércéjén, azaz januárban és februárban, nyolc héten át első körben a magyar Vapiano éttermekben lesz a Special ajánlatok között. A győztes két Special a Zöldteás-mézes tiramisu pisztáciával (Green Tea Tiramisu) és a Tonhalas fusilli aszalt paradicsommal és kapribogyóval (Fusilli al Tonno) lett.

A scampi és a töltött cukkini nem került föl az étlapra, de olyan nagyon nem lehettek „rosszak”, ha pillanatok alatt elfogytak. (Az enyémre biztosan emlékeznek majd, mert a chili markáns alkotóeleme volt a scampis-spagettinek. J!)

            Pompás délelőtt volt! Köszönjük!