Hirdetés

Egészséges húsvéti ínyencségek: sajtnapok országszerte

2014-04-03 09:59:00

A nyuszi és a tojás mellett a sajt is része lehet a húsvéti hagyományoknak. A Húsvéti Sajtnapok programjai országszerte kellemes időtöltést kínálnak!

A húsvéti ünnepekhez közel, sokan tervezik programjaikat családdal, barátokkal közösen. Nekik és minden sajtimádónak jó hír, hogy éppen húsvétkor kezdődik a Vidékjáró elnevezésű és egész éven át tartó országos programsorozat, melynek nyitó programja a 2014. április 21-én sorra kerülő Húsvéti Sajtnapok – országszerte a kézműves sajtkészítők portáin, üzemeiben, birtokain. Ha már sajtnapok, mi sem természetesebb, minthogy a programokat a hazai sajtút-állomások megszervezője, a Kis,- Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete koordinálja.

S hogy miért éppen a sajt kerül a középpontba? A válasz egyszerű: a hagyományos technológiákkal készült kézműves sajt finom és egészséges, következésképpen szeretnék megismertetni a nagyközönséggel a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. Nem meglepő az a kimutatás, miszerint Magyarországon jelenleg nincsen a sajtfogyasztásnak kultúrája, a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga.

A Húsvéti Sajtnapok központi helyszínei a debreceni Nárcisz Birtok, a mónosbéli Bükki Sajt és az etyeki Ödön Major lesz, ám emellett az ország területén számos helyszínen ismerkedhetnek meg a kézműves sajtkészítő műhelyek életével. A sajtkóstolók mellett a programokon a sajtosok mellett borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.

Felvetődhet a kérdés: mi a közös a fentiekben megismert sajtkészítők között? Annyi biztosan, hogy – akár a borászoknak - a lelkük egy része is benne van a termékükben. A hagyományok ismerete és szeretete, a széles alapokon nyugvó szaktudás és a természettel való szoros kapcsolat mind része a művészi alkotómunkának, mely az egészséges hazai alapanyagokkal páratlan ízvilágot eredményez.

borsos házi sajtA sajtkészítő szakmának azonban szüksége lenne még több komoly szándékú és elhivatott sajtkészítőre, mert a házi készítésű sajtok iránti kereslet érezhetően megnőtt az utóbbi időben. Az emberek egyre jobban keresik a tiszta, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket, köztük a kézműves kecskesajtot is.

A remek szakemberek a Húsvéti Sajtnapok látogatóinak szeretnék bebizonyítani, hogy a tehén nem lila, és a valódi teljes értékű tej nem a papírdobozokban jön létre, miként azt is, hogy a sajt eredetileg tejből készül, és nem szilárdító anyagokkal és ízfokozókkal dúsított, tejnek nevezett „valamiből”.

 

Forrás: 

www.kkaosze.hu

www.videkjaro.hu