Hirdetés

Női séf is lehet sztárséf

2016-04-27 06:28:56

A francia Hélene Darroze-t, a nevét viselő Michelin-csillagos párizsi étterem és a londoni Connaught hotel két Michelin-csillagos étterme vezetőjének ítélte oda 2015-ben a világ legjobb női séfjének járó díjat a Restaurant című magazin.

A francia sztárszakács Londonban vehette át az elismerést A világ 50 legjobb étterme díjátadó gálán - közölték a szervezők.

 

A 48 éves Hélene Darroze a brazil Helena Rizzo nyomdokaiba lép, a Sao Paoló-i Mani étterem szakácsa egy évvel ezelőtt kapta meg az elismerést. Francia női séf már kiérdemelte a díjat, 2011-ben Anne-Sophie-Pic, a Mason Pic szakácsa. "Megtiszteltetés számomra a díj elnyerése, hiszen a világ tele van tehetséges női séfekkel" - közölte Darroze, aki neves szakácscsaládból származik. Már hatéves korában a konyhában sürgölődött, és 12 évesen ő készíthette el szülei vacsoravendégei számára az édességet. Ugyan Alain Ducasse irányítása alatt tökéletesítette tudását, mesterének, szellemi irányítójának nagyapját tartja.

1995-ben vette át édesapjától a délnyugat-franciaországi Villeneuve-de-Marsanban a Chez Darroze étterem irányítását. 32 évesen, 1999-ben saját éttermet nyitott Párizsban a Szajna bal partján, majd 2008-ban a londoni szállodában megnyitotta a nevét viselő éttermet.

Darroze francia konyhát visz, de az elmúlt években brit menük is felkerültek párizsi éttermének étlapjára. Szellemisége inspirálta Colette alakját a Walt Disney 2007-ben készült L'ecsó című (Ratatouille) animációs filmjében.

Forrás: www.chefpincer.hu, http://www.helenedarroze.com/