A bajnokság célja, hogy magas szintû megmérettetési lehetõséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát mûvelik, vagy annak mûvelése munkakörük része. A szervezõk célja továbbá a meglévõ szakmai kapcsolatok erõsítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerûsítése.
A korábbi évek gyakorlatától eltérõen ezúttal nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.
A verseny elsõ körében a részvevõknek elõbb írásbeli feladatokat (tesztlap kitöltése, két-két párlat és bor kóstolás utáni megnevezése, illetve részletes leírása) kell megoldani, majd egy vörösbort kell dekantálni és egy választott idegen nyelven bemutatni, továbbá megfelelõ ételt ajánlani hozzá.
A döntõbe három versenyzõ jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség elõtt.
A részvétel iránt érdeklõdõ szakemberek a nevezéssel kapcsolatban a Magyar Sommelier Szövetség fõtitkárától, Schneider Miklóstól kaphatnak bõvebb információkat (telefon: +36 30 992 92 22).