Hirdetés

80 nap alatt a Föld körül, avagy a repülőgépes ételek rejtélye

2015-12-18 06:32:50

Az ételkóstoláshoz három feltétel elengedhetetlen: az íz világ, az étel illata és a környezet. A Netpincér utánajárt a repülőgépen felszolgált ételeket körülvevő rejtélyeknek.

A három tényező közül, először mindig az illatok ereje hat a vendégekre, ezután a felszolgálás és végül a kóstolás pillanata, legyen szó bármilyen ételről. Sokan azonban az étkezés folyamán figyelmen kívül hagyják az embereket körülvevő hanghatásokat, legyen szó kísérőzenéről, vagy kellemetlen zajokról. A hangok és zajok tekintetében, minden bizonnyal az egyik legszokatlanabb környezet a repülőgépek fedélzete.
Az utasok többségének rossz élménye van a fedélzeten felkínált ételeket illetően. Az ételek szokatlan ízéhez egy egészen különös dolog járul hozzá, ez pedig az, hogy a repülésnek egy egészen sajátos fizikai környezete van. A repülőgépek kabinjában a sós és az édes ízek érzékelése jelentősen lecsökken, ami főként a száraz levegőnek, az alacsony légnyomásnak és a folyamatos háttérzajnak köszönhető.
Számos kísérlet elvégzése után az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy az erős kabinzajnak más-más hatása van az öt alapízre- ami a keserű, sós, édes, savanyú és az umami. Míg az első négy alapíz intenzitását a 30 000 láb magasban kevésbé érezzük, addig az umami íz felerősödik. Az utóbb említett ízben gazdag ételek- szója, hal, paradicsom- finomabbnak tűnnek.
Az utazások alkalmával, ha jót akarunk enni, törekedjünk rá tehát, hogy minél több umamiban gazdag ételt fogyasszunk.

Forrás: netpincer.hu