Hirdetés

Kóser-e a zsiráfhús? Melyik rabbi ismeri a Coca-Cola titkos receptjét?

2015-05-02 07:52:05

Néhány érdekesség a kóserságról

1. A világon élő mintegy 13,5 millió zsidónak körülbelül a 10-15% tartja a kósersági szabályokat, igaz eltérő mértékben. Az Egyesült Államokban például, az ott élő mintegy 6 millió zsidónak kb. 15%-a fogyaszt kizárólag kóser húst, és fogyasztja a tejes és húsos ételeket elkülönítve.

2. Ennek dacára pusztán az Egyesült Államokban kb. 10,5 millió ember eszik kizárólag kóser élelmiszert (akiknek a döntő többsége valamilyen progresszív keresztény egyházhoz tartozik, vagy egészségügyi megfontolásból választja a kóser táplálkozást).

 

3. A zsiráf és egyes sáskafajták is kóser állatok, mégsem esszük őket, az előbbit azért, mert nincs igazából hagyománya, az utóbbira vonatkozólag pedig megszakadt az a hagyomány, ami alapján tudtuk, hogy a sáskák mely alfaja ehető. Érdekesség, hogy a Jemenből származó zsidóknál nem szakadt meg a sáskafogyasztás tradíciója, így ők csemegeként fogyasztják, olyannyira, hogy ha jemeni zsidó kínálja, akár európai zsidó is megbízhat szaktudásában.

4. A kóser élelmiszergyártás az egyik legdinamikusabban fejlődő élelmiszeripari ágazat, mely a világon mintegy 120 milliárd dollárnyi terméket értékesít.

5. A zsidó vallásban nem hogy nem tilos, de esetenként (akár rituális célra is) kifejezetten ajánlatos az alkohol (jellemzően a bor, természetesen a kóser) fogyasztása, az alkoholizmus mégsem volt sohasem jellemző a zsidókra. Részeg zsidót (Purim ünnepének kivételével, amikor az átlagnál több alkoholt szokás fogyasztani) nemigen látni sehol a világon.

6. Az iszlám étkezési törvényeket (hállál) betartó hívők a kóser húst elfogadják és megeszik. Ugyanez fordítva, tekintettel a kóserság sokkal szigorúbb szabályrendszerére, nem igaz. Azaz minden, ami kóser az hállál, de nem minden ami hállál az kóser.

7. A minden évben New Yorkban megrendezett kóser élelmiszeripari kiállításon 2014-ben több mint 10.000 látogató jelent meg, 40 ország 500 kiállítója kínálta termékeit.

8. Az olyan világhírű márkák mind rendelkeznek kósersági igazolással, mint például a Coca Cola, a Starbucks, a Nutella, az Orea keksz, a Pepsi, a Nescafé, a Hellmann’s vagy például a Heinz.

9. Az izraeli rabbinátus vezetője ismeri a Coca Cola titkos receptjét, hiszen a kósersági igazolás kiadásához erre szükség volt. Mielőtt megismerhette az összetevőket pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, hogy meggyőződjenek titoktartási képességéről.

 

Forrás: flowpr.hu