Hirdetés

Egy kis Unicum történelem

2014-11-25 11:12:39

A Zwack család 1790 óta őrzi az Unicum pontos receptjének titkát és készítésének módját. Az elmúlt évek során igen kalandos utat járt be ez a ma már hungarikumként számontartott likőr.

1790-ben kezdődött a több száz éves történet, amikor is Dr. Zwack, az uralkodói udvar orvosa először kínálta II. József császárt különleges gyógynövénylikőrjével. A legenda szerint az ital neve is innen ered, mivel a császár elégedettségében azt mondta, hogy „Dr. Zwack, das ist ein Unikum!”.

Unicum bizonyítvány

 

A céget Zwack József alapította meg 1840-ben. 1883 -ban „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére” lajstromozták az italt, amely az 1790-ből származó recept szerint készült, a címkéjén vörös kereszttel az eredeti gömbölyű palackban. 1899-1922 között a család rengeteg pénzt fizetett a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek a logó használatáért. Mivel ez az együttműködés megszűnt, a kereszt színét aranyra, a hátteret pirosra változtatták. 1892-ben költözik a gyár a IX. kerület, Soroksári útra, ami azóta is a cég központja, 2004-re teljes helyreállításon ment keresztül.

 

 

 

 

 

Unicum vizesember1909. Megszületett a cég egyik legismertebb és legfontosabb ikonja, a „vizesember” a Pachl Viktor által készített, kultikussá vált plakáton.

Az 1920-30-as évek világválsága a cég életére is kihatott, így a cégben kiegészítő tevékenységként izzólámpák és fénycsövek gyártásába is kezdtek, ennek köszönhetően az ország első neonreklámjai Unicum-reklámok voltak.

A II. világháborúban porig bombázták a gyárat, mire a család 1948-ra helyrehozta, államosították. A család tagjai külföldre menekültek. 1988-ig, Zwack Péter Magyarországra történő visszaérkezéséig az Unicum gyártása Olaszországban folyt, 1970 óta Zwack Péter felügyeletével, aki addigra tudását már több rangos nemzetközi vállalatnál csiszolta.

 

 

 

Unicum hordók1988-ban Zwack Péter visszatért Magyarországra, és partnerével, Emil Underberg német likőrgyárossal együtt létrehozott egy vegyes vállalatot a még állami irányítású Budapesti Likőripari Vállalattal.

1992-ben a privatizációs program keretében visszavásárolta a teljes Budapesti Likőripari Vállalatot, és megalapította a Zwack Unicum Részvénytársaságot. A társaságot 1993-ban bevezették a Budapesti Tőzsdére. 2008-tól a céget Zwack Sándor és testvére, Izabella irányítja. 2009-ben mindkét likőr csomagolását modernebbre cserélték.

 

 

Ha az Unicum készítésére is kíváncsi, nézze meg itt.

Forrás: unicum.hu