Hirdetés

„A világ Legtörékenyebb Vára” - hímes tojásból

2014-03-26 11:37:00

Húsvét hétfőn szeretnék Guinness rekordnak bejegyeztetni a „Világ Legtörékenyebb Vára” makettet, ugyanis a Gyulai Várat felépítik hímes tojásból.

A Magyar Rekord Egyesület elnökével, Sebestyén Istvánnal történt egyeztetés után elmondható, hogy nincs ilyen magyar rekord. A világon is egyedülálló dologról van szó. Előzetes kalkulációk szerint a mintegy 272 centiméter hosszú, 154 centiméter széles és 96 centiméter magas épület 10-11 000 hímes tojásból építhető meg.

A tojásokat támogatóként a Baromfi Termék Tanács biztosítja a makett megépítéséhez. Az elnökségi tagja Végh László elmondta, hogy azért támogatják 11.000 darab koronás tojással a kezdeményezést, mert ezt az alkalmat is szeretnék felhasználni a minőségében egyedülálló Magyar Koronás Tojás népszerűsítésére. Hiszen a minőségi garanciát biztosító Koronás Tojások a legegészségesebb, legkorszerűbb táplálékok közé tartoznak.

A hímes tojások elkészítésébe bevonják a 13 hivatalosan nyilvántartott országos kisebbségi önkormányzatot. Így a magyar mellett a különböző nemzetiségek hímzési, tojásfestési motívumai is beépülhetnek a várfalba. A német, a román, az örmény és a bolgár már visszajelezte, hogy mozgósítják tagjaikat, hogy fessenek saját nemzetiségi motívumaikkal ellátott tojásokat a gyulai hímes tojás várhoz, amiben egy-egy önálló falrészletük lesz.

Felvették a kapcsolatot Pillerné Marton Emőkével, a hímes tojások nemzetközileg elismert szakértőjével, aki felajánlotta szakmai segítségét. Mosonyi Éva, a neves hímes tojás író, felajánlotta szakmai segítségét, hogy a készülő vár a lehető leghitelesebb és legszebb legyen.

2000 tojás festése már folyamatban van „A Világ Legtörékenyebb Vára” maketthez. Az első hímes tojás Székelyföldről érkezett.

A kivitelezéshez várják műszaki érzékkel rendelkező iskolások jelentkezését, akik szívesen részt vennének a makett megépítésében, illetve várják azok jelentkezését, akik szeretnék saját, kifújt hímes tojásukat felajánlani.

Nagyon fontos a tojások mérete, ami a következő:

Átlagmagasság: 5,25 cm

Átlagszélesség: 4,15 cm

Az összes tojás készítő neve be fog kerülni a Guinness jegyzőkönyvébe! A magánemberként legtöbbet beküldő 5 tojásfestő VIP-meghívót kap a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Vásár, Hungarikumok és Hagyományos Magyar Termékek Kiállítására.

A tojásokat az 5700 Gyula, Tavasz u. 4. számra várják.
Leadási határidő: 2014. április 10.