A Szerecsendió Gasztrotér egyike a manapság divatos lakás-éttermeknek. Abból viszont a jobbik fajta. Egy tipikus belvárosi (VI. kerület Nagymező utca) első emeleti polgári lakás alakult át étteremmé, aminek a lényege a nagyszoba, ahol akár egy 16 fős asztaltársaság is körül tudja ülni a gyönyörű cseresznyefából készült asztalokat és a kisszoba, ami maga a konyha. (Ez utóbbit szerelte föl a Siemens a XXI. sz. konyhatechnikai újdonságaival.) Szülinapok, kisebb céges bulik kiváló helyszíne – is – ha az a cél, hogy a vendég magának főzzön, vagy főzessen.
Ebben a trendi környezetben dolgozott a vörös céklával halványsárga gumikesztyűvel talpig szürkében és egy fekete kötényben Lila Füge.
Dóra göngyölt, párolt, hámozott, kelesztett, töltött és kínált. Apró céklakockák, tejfölös öntetek, miszlikre szedett húsdarabok kerültek ki a kezei közül, hogy aztán egyesüljenek a mini piták bugyraiban.
A fő attrakció a sókéregben sült marokkói céklasaláta volt.
Ime a recept:
Hozzávalók:
- 2 nagy cékla
- 10 dkg só
- 10 dkg liszt
- 2 tojásfehérje
- kevés víz
Az öntethez:
- 2,5 dl lecsepegtetett natúr joghurt
- 2 tk őrölr római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk frissen facsart citromlé
- só
- frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- Bébi spenót
- balzsamecet
Elkészítés:
A céklát héjastul megmossuk és meghámozzuk. A sót, liszetet és tojásfehérjét összedolgozzuk, némi vízzel elkeverjük abban az esetben, ha a fehérje nem nyújtana elegendő nedvességet a homogén tészta kialakításához. A tésztával vastagon bevonjuk az előkészített céklát, és előmelegített sütőben 150ºC-on 120 percig sütjük, majd a meg keményedett tésztát eltávolítjuk. A céklát lehűtjük, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Az öntethez a fokhagymát mozsárban péppé zúzzuk 1/2 tk sóval. Elkeverjük a többi hozzávalóval. Tálaláskor a céklát bébispenót ágyra helyezzük és a tetejére kanalazunk az öntetből. Pirított szezámmaggal díszítjük.
Lila Füge (Dóra) ezekhez persze mind a Siemens speciális célgépeit használta. A gőzsütőt, amiben a sütés illetve főzés forró gőzzel történik, így minden értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag megmarad az ételekben, a frissesség és a zamat pedig páratlan. A gőzzel sütés lehetővé teszi, hogy húsételeink belül szaftosak és zamatosak, kívül pedig ropogósak legyenek, elkerülve a kiszáradást. S a gépek magyarul kommunikálnak.
A párolt hagyma pedig azon a speciális főzőlapon készült (FlexInduction funkció), amelyiken nincsenek kijelölve területek. Intelligens módon felismeri a „bárhová” rárakott edény nagyságát és csak akkora felületen aktív, amekkorán kell.
…így esett meg a Siemens, a Lila Füge, a Vörös Cékla és a Szerecsendió Gasztrotér különös házassága.
Nekem tetszett!