Hirdetés

Ópusztaszeren volt az első magyar Bországgyűlés

2014-01-23 14:08:00

A hazai borrégiók képviselőivel együtt tizennyolc hazai borlovagrend képviseltette magát a Nemzeti Emlékparkban, hogy egyeztessék, megvitassák a jövő szakmai elképzeléseit. A programon részt vett Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

A gasztronómiai fesztiválon szakmai konferencia, valamint kiállítások és hagyományőrző programok segítették a magyar szőlészeti és borkultúra megismertetését, népszerűsítését. Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter beszédében megemlítette, hogy a borágazat mintegy harminc milliárd forinttal járult a mezőgazdaságunk 2012-es teljesítményéhez. Bízunk benne, hogy a 2013-as, és 2014-es időszak teljesítményei is igazodni fognak ehhez az eredményhez.” „Érdekeltek vagyunk, hogy minél több szőlőt telepítsünk és még nagyobb erővel vegyünk részt az európai és világpiacon hazai bortermékeinkkel.”

A nap folyamán sor került a Szent Vince Borlovagrend új tagjainak avatására, majd a Vince-napi vesszővágásra, utalva arra a hagyományra, miszerint vágott vesszőből jósolni lehet az esztendő szőlőtermésére Vince napján. A Vince-vessző bőséges szőlőtermést ígért az idei esztendőre.

 

A Rotunda harmadik emeletén megnyitották a „Végül is ketten maradtak, Isten és a bor” című, hazánk szőlészeti kultúráját bemutató művelődéstörténeti kiállítást.

Az egész napos program folyamán továbbiakban borkóstolókra, bábelőadásokra, üvegfonásra, kézműves játékokra és képzőművészeti kiállításokra került sor.

 

 

A cikkhez segítséget nyújtott: www.opusztaszer.hu