Hirdetés

Márton-napja

2013-11-11 10:04:00

A legenda szerint a Savariában (mai Szombathely) római elöljáró fiaként született Szent Márton, miközben katonaként szolgált Franciaországban, egy hideg téli estén köpenye felét odaadta egy koldusnak. Éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus képében, ennek köszönhetően Márton megkeresztelkedett, életében sok jót cselekedett, püspökké is szentelték. Ugyanakkor ezzel a nappal zárták le az éves gazdasági munkákat, fizették ki a cselédeket.

Rengeteg népszokás kapcsolódik Márton napjához (pl.: időjóslások, Szent Márton vesszeje, „püspökfalat” eredete), de a Márton-napi lakomák a legismertebbek. Ennek oka, hogy a Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még bőségesen lehet étkezni, vigadni. Az ünnepi asztalokon mindig várta a vendéget valamilyen libás étel és kóstoló a már kiforrott, iható újborból. A hiedelem szerint, ha valaki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Német nyelvterületekről ered az a korábbi fáklyás felvonulásokból kialakult népszokás, amelynek keretén belül ma már főként a gyerekek saját készítésű világító lámpásaikkal járják be az utcákat. Meglepetésként apró süteménnyel, kaláccsal, cukorkával, teával kínálják meg őket.

Kapcsolódó receptjeink:
Libamáj almás-tokajis raguval

Mézes libacomb márványsajtos diómártással és flambírozott vilmoskörtével

Zöldbabos libaragu