Előkészület
Készítsünk tervet a nyaralás előtt! Nézzünk körül, milyen zöldségek és gyümölcsök lesznek elérhetőek a nyaralóhelyen, miből tudunk összedobni például egy könnyű levest. Zöldségleveseinket ízesíthetjük leveskockákkal is, de ugyanígy a félkész leveseket is feldobhatjuk friss alapanyagokkal. A főzelékek elkészítése sem tart soká, pár perc kevergetés után már készen is van az ízletes ebéd. Készülhetünk előre száraztésztákkal és félkész ételekkel, a romlandó és túl zsíros ételeket viszont ezúttal hagyjuk ki a menüből. A húsok közül válasszuk inkább a szárnyasokat, és ha lehet, fogyasszunk minél többször halat is. A zsíros, nehéz húsokat kerüljük, hiszen a nagy melegben ezek megterhelhetik gyomrunkat.
Elkészítés
Szemünk, bőrünk és egész szervezetünk egészsége miatt is fontos nyáron, hogy elegendő vitamint fogyasszunk, ehhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök értékes összetevőit a főzés során megőrizzük. Párolással, dinszteléssel csupán vitaminok 10-12 százalékát veszítjük el, ez azonban forralásnál elérheti a 60 százalékot is. A húsok sütésénél népszerű elkészítési mód a grillezés, a fűszerezésnél viszont ügyeljünk arra, hogy a grillfűszerek többsége már tartalmaz sót, így az előkészítésnél nem minden esetben szükséges az elősózás. Ha spórolni szeretnénk az olajjal a húsok elkészítésénél, Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa egy konyhatechnológiai újdonságot ajánl: „Ha serpenyőben való sütés során szeretnénk spórolni a zsiradékkal, válasszuk az előre fűszerezett, olajpermettel átitatott sütőpapír lapokat, melyek segítségével ízletes, szaftos és könnyű csirkemell szeleteket varázsolhatunk.” A fűszerpapír nagy előnye, hogy segítségével a hús 10 perc alatt elkészíthető.
Tálalás
Nem csak a főzés, de egy kis fantáziával a tálalás során is időt spórolhatunk. Minél több zöldséget és gyümölcsöt teszünk köretként ételeink mellé, annál vidámabb, színesebb lesz nyári étkezőasztalunk!
Nyári hidratáció
Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen innivaló az asztalon, hiszen nyári melegben 3-4 liter folyadékra is szüksége lehet szervezetünknek. A nap folyamán többszöri, kisebb adagokban, minden étkezéshez és étkezések között is fogyasszunk folyadékot: vizet, forrásvizet, ásványvizet, friss gyümölcs- és zöldségleveket, hűtött gyümölcsteákat. Ha strandra vagy kirándulni indulunk, mindig legyen nálunk ital, elsősorban víz, például palackozott ásványvíz formájában.