Hirdetés

Kedvencünk: a leves

2012-01-05 11:05:00

Folyadékpótlásra szervezetünknek feltétlenül szüksége van, ezt tudjuk; az ajánlott napi 2-3 liternyi egy részét bevihetjük finom, tápláló leves formájában is.

Nincs új a nap alatt: aki azt gondolta, hogy a zacskós leves a modern kor vívmánya, nagyot tévedett. Történelmi beszámolók szerint a kalandozó magyarok hordoztak magukkal napon szárított, előzőleg zsíros, fűszeres lében puhított húsdarabokat, amelyből csak egy kondér forró vízbe szórtak alkalomadtán néhány marékkal, és pár perc múlva készen volt az ízletes leves. Nem véletlenül kedvelték már őseink is ebben a formában a különböző nyersanyagok fogyasztását, hiszen a folyadékpótlás mellett így könnyen emészthető fogást kaptak.

A levesek táplálkozásélettani hatása főként abban áll, hogy segítik az emésztőnedvek termelődését, előkészítik a gyomrot a többi fogás befogadására. A könnyű levesek különböző diéták, fogyókúrás étrendek elmaradhatatlan alapelemei lehetnek.

A leveseknek több fajtája van: egyik csoport az úgynevezett hígleveseké, ide tartozik a hús- és a csontleves, vagy az erőleves. A sűrített levesek közé soroljuk például a püré-, a krém- vagy a gyümölcsleveseket. Összetett leveseink között olyanok szerepelnek, mint az Újházy tyúkhúsleves, az orjaleves, a Jókai bableves, vagy a frankfurti leves. Az utolsó csoport a különleges leveseké, ide soroljuk a teknősbéka-, a cápauszony- vagy a fecskefészek levest.

A levesek elkészítése általában egyszerű, néhány fontos alapszabályt kell betartanunk a kívánt eredmény eléréséhez: az egyik, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokból dolgozzunk. A másik, hogy lassan, egyenletesen főzzük a levesünket, úgy lesz legjobb az íze, színe, zamata. Ha több fogást is kínálunk, ne fűszerezzük túlságosan a levest, és ne legyen túl nehéz, mert akkor a gyomor hamar eltelik.

Amennyiben hús- vagy csontlevest főzünk, mindig hideg vízben kezdjünk neki, és a forrás során keletkező habot egy kis szűrővel vagy kanállal szedjük le. Fűszerezzük, majd agyon lassú tűzön főzzük, és a zöldségeket csak az utolsó órában adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Egy-egy igazán jó húsleves akár egész napon át is készülhet.

A sűrített levesek esetében alkalmazhatunk hagyományosan rántást vagy habarást, ám ha könnyebben szeretnénk elkészíteni a fogást, szedjünk ki valamennyit a leves sűrűjéből egy edénybe, pürésítsük botmixerrel, ezt követően öntsük vissza a fazékba.

Leveseinket fűszerezzük bátran, különösen ajánljuk a zöldfűszereket, kísérletezzünk kedvünk szerint a különböző ízekkel.