A puliszka reneszánsza

2011-08-30 08:17:00

Kukoricakása, polenta, mamaliga, málé – ezek is a puliszka, e reneszánszát élő étel nevei.

A múlt század közepéig mindennapos fogásnak számított, majd szépen kikopott a köztudatból, napjainkban azonban újra reneszánszát éli, olyannyira, hogy szinte minden magára valamit adó étterem étlapjára tűzi valamilyen formában. Lehet belőle főétel, köret, desszert, hiszen a kukoricalisztből és –darából főzött kását tulajdonképpen bármivel ízesíthetjük. Néhány fontos alapszabályt kell betartanunk csupán, és meglesz a kívánt eredmény; az egyik a folytonos keverés. A puliszkánk akkor kész, ha már elválik az edény falától, addig viszont nem hagyhatjuk magára, mert könnyen leég. Ízesíthetjük friss zöldfűszerekkel, borssal, tálalhatjuk zöldségekkel, szalonnával – vagy éppen édesen, kompóttal, lekvárral.

Kóstolja meg OZ puliszkás ételeit!

Puliszkatorta spenóttal, juhsajttal és fekete szezámmaggal

Almás-hagymás-diós csirkemáj puliszkával

Bazsalikomos zöldségekkel sült csirkemellfilé ementális-spenótos pirított puliszkával

Pisztrángfilé tormaszósszal, céklával és puliszkával