Hirdetés

Az olasz konyha címszavakban

2011-08-27 14:36:00

Mi magyarok szeretjük az olasz konyhát - bár sokak számára ez csak a pizzát és a spagettit jelenti. Íme a lényeg.

Az olaszok tisztelik a gyomrukat, és ugyanígy a szépen terített asztalt is. Ezért egy igazi olasz étkezés nem lehet teljes az alábbiak nélkül:

1) Antipasti, azaz előételek. Ez lehet egy „caprese” (paradicsom-mozzarella), vagy dinnye pármai sonkával, vagy bármilyen zöldség „sotto olio” (olajban tartott grillezett zöldség).

2) Pasta, azaz tészta. A frissen gyúrt az igazi, de a szárazat is kedvelik. A tészták formája számtalan, régiónkét találhatunk újabb és újabb változatokat. Jöhet rá hal, hús, zöldség, vagy csak simán „alio, olio, peperoncino” (fokhagyma, olaj, paprika).

3) Carne vagy pesce, vagyis hús vagy hal. A legtöbbször egyszerűen megsütött ételekről van szó, ritkán jár velük nehéz szósz.

4) Contorno – köret. Az olasz éttermekben általában egyen köretet adnak húshoz-halhoz. A legtöbbször idényzöldségből, könnyeden megpárolva. Néha inkább salátát választanak a főétel mellé.

5) Dolce, tehát az édesség, desszert. Itt sem bonyolítják túl: gyümölcs, vagy panna cotta, esetleg a bátrabbak a tiramisút vagy a profiterolt (égetett tésztából készült töltött és szószban úszó gömbök) választják.

6) Formaggio, sajt. A teljes olasz étkezésnek vitathatatlanul része pár falat sajt, ami a száj ph-értékét is hivatott helyrebillenteni, de ehhez nem ragaszkodnak túl mereven.