A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak. Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint azok krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepe iránt, különösen gyulladásgátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban. Az élelmiszeriparban a polifenolokra irányuló figyelem olyan technológiai és termékfejlesztési újítások kidolgozását eredményezte, amelyek segítségével nagyobb mennyiségben állíthatók elő magasabb tápértékű és jobb egészségügyi hatásokkal rendelkező, polifenolokban gazdag termékek. Egyre szélesebb körben ismerik a polifenolok krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében játszott szerepét, valamint, hogy folyamatosan nő az érdeklődés e téma iránt. Egészséges életmód rovatunkban részletesen szólunk a polifenolokkal kapcsolatos kutatások eredményeiről.
A cikkek elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).