Mások azt mondják, a helyszín és a gyorsaság a lényeg.
Alaptalan hiedelem, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát. Ő és tanítványai ugyanis úgy találták, hogy a szalmonellabaktérium akár négy hétig is megél a száraz felületeken, és rendkívül gyorsan telepszik át az ételekre.
Ez az eredmény némileg ellentmond a Connecticuti Főiskola diákjai tapasztalatának. Ők egy kísérlet során almaszeleteket és cukorkákat szórtak szét az iskola étkezőjében. Az almadarabokon egy perc múlva tapadtak meg az első baktériumok, a cukorkák esetében pedig öt perc kellett ehhez.
A legtöbb kutató szerint a hangsúly a helyszínen van. Ha a kisgyermekünk elejti az utcán a kiflit, nyugodtan visszaadhatjuk neki, mivel kevesebb kórokozó van a járdán, mint a konyhapadlón – állítja Dr. Harley Rotbard, a Coloradói Orvosi Egyetem tanára. "Ezzel szemben a konyhakő igen szennyezett, mivel például a nyers hús kifröccsent levében sokkal több a káros baktérium, mint a talajban. A fürdőszoba csempéje ugyanilyen veszélyes." – folytatja a professzor.
Beszédes számok:
100.000 milliárd: A gyomor- és bélrendszerben élő baktériumok száma
100 milliárd: Ennyi baktérium található a szájüregben
7,2 milliárd: A baktériumok száma egy átlagos konyharuhán
2,5 milliárd: Egy gramm kerti földben található baktériumok száma
4000: Nagyjából ennyi baktérium található egy irodai telefonon négyzetcentiméterenként
7,5: Egy vécéülőke egy négyzetcentiméterére eső baktériumok száma
Forrás: Medipress