A Gault Millau éttermeket értékelő rendszert Christian Millau és Henri Gault író és étteremkritikus dolgozta ki 1965-ben. Az étteremkalauz zsűrije az alapanyagok frissességét, a kreatív konyhát, az ételek harmóniáját, a levesek és mártások minőségét és az elkészítés precizitását is értékeli. A maximális pontszám 20, de ilyen jó eredményt csak egyetlen étterem kapott, a Megève 2004-ben. A pontok mellett a legjobb éttermeket vörös szakácssapkákkal is jutalmazzák. A 20 és 19 pont például négy, a 18 és 17 pont három sapkát jelent.
A budapesti éttermek értékelése:
Összesen 17 pontot és három sapkát – ami a legmagasabb minőség, a kreativitás és a jó elkészítés jelképe – kapott a Costes, amely a tavalyi listán nem is szerepelt.
16 pont és két sapka járt a Fausto’snak, amely egy pontot javított a tavalyi teljesítményéhez képest, és az Onyxnak is, ez utóbbi hely új a listán. Ezt a pontszámot sokan egy Michelin-csillaggal tartják egyenértékűnek.
15 pontot és két sapkát, vagyis majdnem egy Michelin-csillagot kapott az Arcade Bistro, a Babel Delicate és a Pierrot Café and Restaurant. A tavaly lista még sem az Arcade-ot, sem a Pierrot-t nem említi.
14 pontot és egy sapkát kapott az Arany Kaviár, a Déryné, a Bock Bistro, a Csalogány 26, és a Múzeum. Ez az értékelés azt jelenti, az étterem felülmúlja a hétköznapi színvonalat.
13 pont és egy sapka került a Vadrózsa, és a szeptembertől új séffel működő 21 Magyar étterem neve mellé.
A Baraka és a Gundel egy-egy pontot vesztettek a tavalyi besorolásukhoz képest. 12 ponttal az átlagos, jó minőséget kínáló éttermek közé tartoznak, együtt a szintén 12 pontos Kogarttal. A Kárpátia 11 pontot kapott, ez átlagos színvonalú éttermet jelent.
Forrás: Best of Budapest