Hirdetés

Szürkemarha

2010-10-27 10:31:00

Aki azt hitte, a szürkemarha hungarikum, hát tévedett: az EU nem ismerte el annak, mivel Olaszország már bejegyeztette nemzeti állatként.

Ezt a hírt később szakemberek cáfolták: állítólag az olasz tenyésztők egy, a magyar szürkére csak színében emlékeztető Razza podolica nevű fajtát szerettek volna őshonos olaszként bejegyeztetni az ottani szakminisztériumon keresztül. Az Európai Unió azonban nem engedélyezi állatfajták levédetését, ezért most Razza húsának bejegyeztetése van napirenden Olaszországban. A „Magyar szürkemarha hús” viszont oltalom alatt álló földrajzi jelzés, az elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.
A szürkemarha előfordulása leginkább az Alföldön jellemző.Tartását szigorú szabályok kötik, húsa egyre keresettebb végre nemcsak a külföldi, de a hazai piacokon is. Értéke a Nyugat-Európában gyakorta felbukkanó kergemarhakór miatt felértékelődött az utóbbi időben, mivel garantáltan BSE-mentes: az állatot kizárólag legelőn tartják, tápláléka színtiszta növényi eredetű, állati eredetű fehérjét tartalmazó tápot soha nem lát. Emiatt a szürkemarha húsának komoly felvásárlói a bébiétel-gyártó cégek.
Az egyéb tartású marhákhoz képest a szürke lassabban növekszik, így húsa tömörebb és tartalmasabb az előbbiekéhez képest; szárazanyag tartalma igen magas, sokkal kevesebb a víztartalma, ezért kevésbé esik össze az elkészítés során. Íze szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló.