Hirdetés

Pavlova

A torta névadója Anna Pavlova (1881-1931) korának legnagyobb balerinája, aki 1881. január 31-én született Szentpéterváron.

Nyolcévesen látott először balettelőadást (The Sleeping Beauty), s elhatározta, hogy egy nap főszerepet fog táncolni. Tízévesen felvették a Birodalmi Balett Iskolába, ahol 1899-ben végzett. Előadásaival sorra lenyűgözte a kor kritikusait. 1907-ben lett egy kis moszkvai társulat tagja, amely két évvel később Orosz Balett néven meghódította Párizst. A hattyú halála Anna Pavlova előadásában minden idők legnépszerűbb táncszólója lett. Pavlova 1910-ben önálló társulatot alapított, majd sikerrel lépett fel a New York-i Metropolitan Opera színpadán, majd Londonban. Szinte az egész világot körbeutazták.
1931 januárjában tüdőgyulladást kapott, néhány nappal ötvenedik születésnapja előtt halt meg.

Rengeteget utazott, előadásaival a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is megismertette, népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető.

Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott. A turnét követően bukkant fel először ez a desszert torta formájában. A két ország azóta is verseng a desszert születési helyének címéért, bár sosem derült ki, hogy valójában ki alkotta az első pavlovát. Az édesség nagyon népszerű és mindkét ország nemzeti konyhájának része, olyannyira, hogy a karácsonyi vacsorákon is szerepel.

A hagyományos Pavlova, nagy, kerek, tortaformájú édesség, amelynek az összetevői felvert tojásfehérje, cukor, ecet, kukoricaliszt, tejszínhab, gyümölcs. A sütemény külső része ropogós és kemény, míg belseje habos és puha.

Az utóbbi időben nálunk is nagy népszerűségnek örvend, elsősorban kis „Pavlova-falatkák” formájában. Összetevői tekintetében költségkímélő édesség.

 

Móni itt mindenkit megtanít e recept elkészítésére.