A növényi rostban gazdag, serkenti, karban tartja emésztésünket. Antibakteriális hatással is bír, fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén különösen ajánlott.
Ez az édeskés, kissé földízű gumó lehet halványzöld vagy lila, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma, amelyek a következők: A-, B-, C-vitamin, pantoténsav, folsav, kálium, magnézium, foszfor, jód, kén, szelén, mész. Leveleiben, amelyet sajnos legtöbben eldobnak, sok a vas és a karotinoid.
A karalábé fogyasztható nyersen, salátákban, vagy csak úgy önmagában, hasábokra vágva, nassolás gyanánt. A nagyobb darabokat lehet tölteni, vagy főzelékbe tenni; ami öregebb, fás, a leves ízesítésére még mindig használható, de tálalás előtt dobjuk ki.
A karalábéról még itt olvashat oldalunkon az egészséges életmód szempontjából.