Hirdetés

Székrekedés ellen

Kedves Ágnes,

Tisztelettel kérem, hogy segítsen, mi a helyes táplálkozás, egy komoly végbélrepedéses műtét után. Mi az, amivel teljesen meg lehet lágyítani a székletet, a szirup és parafinolaj mellett. Várom mielőbbi válaszát, előre is megköszönöm, Kata

Kedves Kata!

A végbél repedés kialakulásának leggyakoribb oka a székrekedés, a nehéz, kemény széklet, amely több napig is pang a vastagbélben. Ennek megelőzésére biztosítani kell a jó konzisztenciájú (fogpaszta szerű) napi székletürítést. Most, hogy a műtéten átesett, a kiújulásra való hajlam megszüntetése céljából a következőket ajánlom:

- Napi folyadék mennyiség legalább 2,5 liter legyen.

-  A legfontosabb, hogy minden étkezésnél táplálékában jelentős szerepet kapjanak a növényi rostok!

- Ajánlott zöldségek: napi egy marék reszelt nyers káposzta, zeller, fekete retek, reszelt sárgarépa, cékla, spenót, kínai kel, saláta, nyers savanyú káposzta, tök, kapor.

- Gyümölcsök: málna, eper, szeder, ribizli, szilva (mirelit).

- A bélflóra helyrehozása Pro biotikumokkal.

- A főzéshez használt zsiradékok jó megválasztása: kókusz zsír, liba, kacsa, mangalicazsír.

- Kevés, magokkal készült kenyér.

Jobbulást kívánok!

Ágnes