Hirdetés

Rost dús táplálkozás

Jó napot kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy milyen rostdús táplálkozást tudna ajánlani, amit főtt ételként tudnék elkészíteni. Ugyanis nekem néha visszatérő aranyerem van és az orvos azt tanácsolta, hogy a rostdús étrend a megfelelő. Köszönöm válaszát.

Kedves Hajnalka!

A rost dús táplálkozás azt jelenti, hogy a táplálékkal olyan zöldségeket, gyümölcsöket, szénhidrátokat juttat be a szervezetébe, amelyek lassan kerülnek lebomlásra, ezáltal lazítják a széklet állományát. Magas rosttartalmúak a káposztafélék, brokkoli, karfiol, zöldbab, zöldborsó, hagyma, zöldpaprika, stb. Mint látja, a mindennap fogyasztott zöldségekről van szó, amelyekből a Laptopkonyhán is számos receptet talál. A gyümölcsök közül a meggy, ribizli, sárga, őszibarack, szilva, szőlő, stb., tehát a szezonális gyümölcsök is rosttal teltek. Magasabb rosttartalommal (bár cukorral is) rendelkeznek az aszalványok is, melyek közül problémája megoldásához az aszalt szilva a leggyakrabban ajánlott. A kenyerek közül válassza a lenmagos, szezámmagos, hajdinával dúsítottakat. Természetesen ne feledkezzen meg a bőséges folyadék fogyasztásról sem, mert a rostok lebontásához sok folyadékra van szükség. Tehát, a rost dús táplálkozáshoz kapcsolódó recepteket  megtalálja laptopkonyhánkban is, használja bátran őket, és ha új ízeket recepteket kísérletezett ki, ossza meg velünk. Üdvözlettel, Ágnes