Hirdetés

Szója

Kedves Doktornő! Sokat fáj a gyomrom, habár csak kevés húst és sok zöldséget eszem. Ön szerint, ha a húst szójával pótolnám jobban lennék? Barátaim szerint a szója egészséges. Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!

A forgalomba levő szója többsége nem egészséges, csak a fermentált szója. A genetikailag módosított szója, rovarirtóval van tele. Ez az olcsó, ám nem egészséges szója fehérje, amely alultápláltságot, az immunrendszer gyengülését, a pajzsmirigy működési zavarát, emlékezet romlást, meddőséget, szív és érrendszeri betegséget okozhat, majdnem minden élelmiszerben megtalálható (felvágottak, pékárú, kész ételek, szószok, öntetek, konzervek, leves porok, stb).

A szója olyan toxikus anyagokat tartalmaz, amelyek fehérje bontó enzim gátlók. Olyan hemagglutinint tartalmaz, amely a vörösvérsejtek összetapadását okozza, ezáltal megakadályozva az oxigén felvételét és szállítását. Akadályozza a pajzsmirigy hormonok termelődését és a pajzsmirigy megfelelő működését. Olyan fitátokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák az ásványi anyagok felszívódását (Ca, Mg, Cu, Fe,). Olyan fitoösztrogéneket tartalmaz, amely megakadályozza a normális ösztrogén termelődését, tönkre teszik a belső elválasztású mirigyek (hormonok) működését. A szója mérgező mennyiségű alumíniumot és mangánt tartalmaz, amely a feldolgozás során kerül bele és így történhet meg az, hogy a tejallergiás gyermekek szója alapú tápszere is ilyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha ön kis mennyiségben fermentált szóját eszik (tempeh, miso, natto, szója szósz), akkor nem kell félnie ezektől a hatásoktól, mert a fermentált szója nem ártalmas az egészségre. Azért, azt javaslom, mielőtt a kosarába teszi a kiválasztott élelmiszert, győződjön meg belső tartalmáról, figyeljen a szójára! (Dr Mercola megfigyelései és kísérletei alapján)

Üdvözlettel, Ágnes