Magas rosttartalmú zöldségek gyümölcsök

Tisztelt Ágnes! Szeretném részletesebben megtudni, miben vannak zömében rostok.A bió rosttabletta helyetesíti e rostban gazdag élelmiszereket?

Kedves Éva!

A magas rosttartalmú ételek többsége zöldség és gyümölcs, melyeket gazdag rosttartalmuknak köszönhetően a szervezet nehezebben dolgoz fel, így a lassú emésztés során felszabaduló tápanyagok nem terhelik meg jelentősen a hasnyálmirigyet, alacsony az inzulin válasz. A bennük található ásványi anyag és vitamintartalom pedig hozzájárul a kalóriabontó, zsírégető enzimek termeléséhez. A magas rosttartalmú ételek táplálkozásban betöltött jelentősége, hogy felgyorsítják az anyagcserét, így fokozzák a zsírégetést, vagyis a fogyást. Ehhez azonban fontos, hogy a gyümölcsök és zöldségek nyersen kerüljenek fogyasztásra, ugyanis a főzés vagy az egyéb feldolgozási módok pluszkalóriákat adhatnak az ételhez, továbbá a vitamin- és ásványi anyag tartalom is csökken.

Magas rosttartalmú zöldségek gyümölcsök
Gyümölcsök: áfonya, alma, ananász, citrom, eper, görögdinnye, grépfrút, málna, mandarin, mangó, papaya, sárgadinnye, barack, szeder, cseresznye, szőlő, kivi, narancs, ribizli.
Zöldségek: brokkoli, zeller, céklafélék, cikória, fehérrépa, cukkini, erős paprika, káposzta, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, uborka, vöröshagyma, zöldbab, kelbimbó, petrezselyemlevél.

A bio rosttabletta nem tudja helyettesíteni a zöldségekben előforduló számos vitamint és hasznos anyagokat. Jelentősége a széklet lazításában van.

Üdvözlettel,

Dr Leitem Ágnes