Hirdetés

Csecsemő és a glutén

Kedves Ágnes, arra szeretnék választ kapni, hogy bulgurt, kukoricadarát (puliszkának főzve), quinoát, bulátát stb. adhatok-e a 8 hónapot betöltött lányomnak. Egyelőre semmilyen allergia nem jelentkezett nála; a szokásosan ajánlott ételeken kívül kap már ún babakekszet is, amiben van liszt. Tápszert nem kap, naponta kb 5-600 ml-t szopik. Válaszát előre köszönöm, Gabriella

Kedves Gabriella!

A csecsemők táplálásában nagy jelentősége van a szoptatás időtartamának és a szilárd ételek bevezetésének. Magyar és külföldi gyermekorvosok kutatásai és megfigyelései alapján azt tanácsoljuk, hogy a szilárd táplálékok bevezetését 4-6 hónapos korban lehet elkezdeni. Egy új étel bevezetése kb. egy hetet vesz igénybe, míg eljutunk a teljes adagig. Ez idő alatt más új ételt ne adjunk a babának, hogy pontosan tudjuk az esetleges problémákat mi okozta. Ha a baba székletében emésztetlenül, szinte változatlan formában megjelenik az elfogyasztott táplálék, akkor a baba emésztőrendszere még nem áll készen a szilárd táplálék megemésztésére! Az új ételből kezdetben 1-2 teáskanállal kínáljunk, napról napra emelve az adagot.

A 11 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében megfigyelték, hogy amennyiben nőtt az étkezés alkalmával elfogyasztott étel mennyisége, vagy az energia tartalma, úgy az átlagoshoz képest csökkent a táplálkozások gyakorisága, és a nagyobb energiatartalmú ételekből az átlagnál kevesebbet fogyasztott a baba.

A kukorica kivételével, a felsorolt ételek gabonafélék.  A gabonafélék Glutén tartalmával (sikérfehérje) szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség a Cöliákia, mely során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik. A tünetek a lisztes táplálék (Glutén tartalmú ételek) bevezetését követően néhány hónap múltán, leggyakrabban 14-18 hónapos korban jelentkeznek először. Minél tovább szopik a csecsemő, annál több idő telik el a tünetek jelentkezéséig. Tehát, megfontolandó és csak óvatosan.

Üdvözlettel, Ágnes