Hirdetés

Chia-mag

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a Chia mag-ról? Valóban csökkenti a koleszterint? Köszönöm előre is válaszát, Lotti

A chia mag vagy más néven azték zsálya-mag, nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. A chia mag az aztékok alapélelmiszere volt, és a futók étkének is nevezték, mert elegendő energiát és tápanyagot biztosított a hírnököknek útjuk során, és a hosszú vadászatokon.
A magot körülvevő maghéj oldható rostokat tartalmaz, ezek vízben “oldódnak”, Vízzel összekeverve gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. Az oldható rostnak számos előnye van, többek között mérséklik a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet, és ezáltal a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kalcium és magnézium. A chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálék kiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.