A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz: leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, a kálium (300 mg fölött), magnézium, nátrium, cink és a foszfor és vastartalma is.
A többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz.
Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben: a brokkoliban megtalálható az a szulforafan segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, továbbá lassítja az öregedést. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették. Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női – daganatok megelőzésében bizonyított a szerepe. A brokkoli hajtásaiból készített kivonat külsőleg alkalmazva a bőrrák kockázatát is csökkenti.