Hirdetés

Kecsketej

2014-02-12 11:40:00

Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében. A kecsketej kazeinben szegényebb mind a tehén, mind a juhtejnél. A kecske teje a tej allergiát kiváltó fehérje komponenst nem tartalmazza, ezért azt a tejérzékenyek is veszély nélkül fogyaszthatják. A kecsketej kazeinje jobban emészthető, mint a tehéntejé. Zsírja apró zsírgolyócskákból áll, ezért nehezen fölöződik, de jól emészthető. Ezen kívül a kecsketejben sok emésztést támogató enzimet tartalmaz.

A kecsketej pozitívan hat az alábbi esetekben:
- légúti betegségek, allergia, asztma,
- ekcéma,
- migrén,
- stressz okozta gyomor-bél rendszeri panaszok, félelem, koncentrációzavar..

Ezen kívül megvéd a sejtek korai öregedésétől, a káros környezeti hatásoktól, segítségével megelőzhető a rák.

Vitaminokat nézve jelentős A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitamin tartalma. A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető.

4-500 %-al több A-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Az "A" vitamin hiánya károsítja a hámsejteket, s ezáltal a szervezet fertőzésre hajlamosabb lesz. A nagy "A"-vitamin tartalmú kecsketej fogyasztásával csökkenthető a vesekőképződés, az ivarmirigyek működésének zavara, később a magzat elhalása és az elvetélés. A kecsketejben lévő "A" vitamint nem lehet túladagolni.

Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, így szívbarát.

A kecsketej D-vitamin-tartalma háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Ugyanakkor a kecsketej lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról.

A naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.

A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban és kloridban.

A nyomelemek közül tartalmaz jódot, rezet, bórt, krómot és cinket is.

Az enzimeket nézve nyolcféle enzimet tartalmaz, plusz az antioxidáns hatású koenzim Q10-t.

 

Alapanyag szempontjából itt olvashat még a kecsketejről.