A kecsketej pozitívan hat az alábbi esetekben:
- légúti betegségek, allergia, asztma,
- ekcéma,
- migrén,
- stressz okozta gyomor-bél rendszeri panaszok, félelem, koncentrációzavar..
Ezen kívül megvéd a sejtek korai öregedésétől, a káros környezeti hatásoktól, segítségével megelőzhető a rák.
Vitaminokat nézve jelentős A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitamin tartalma. A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető.
4-500 %-al több A-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Az "A" vitamin hiánya károsítja a hámsejteket, s ezáltal a szervezet fertőzésre hajlamosabb lesz. A nagy "A"-vitamin tartalmú kecsketej fogyasztásával csökkenthető a vesekőképződés, az ivarmirigyek működésének zavara, később a magzat elhalása és az elvetélés. A kecsketejben lévő "A" vitamint nem lehet túladagolni.
Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, így szívbarát.
A kecsketej D-vitamin-tartalma háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Ugyanakkor a kecsketej lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról.
A naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.
A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban és kloridban.
A nyomelemek közül tartalmaz jódot, rezet, bórt, krómot és cinket is.
Az enzimeket nézve nyolcféle enzimet tartalmaz, plusz az antioxidáns hatású koenzim Q10-t.
Alapanyag szempontjából itt olvashat még a kecsketejről.