Hirdetés

Uborka

2013-08-05 10:10:00

Az uborka vagy népiesen ugorka a tökfélék családjába tartozik, a konyhakertek elmaradhatatlan növénye.

Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma vízhajtó hatású, ezáltal a veseműködést segíti. Tápértéke csekély.

Kedvező hatású a gyomor működésére.

Érdemes felhasználás során (ha nem viaszolt az uborka) az uborka héját is felhasználni.

 

Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Italként kellemes frissítő vitaminokkal és  ásványi sókkal. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják.

Régen alkalmazták a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, kozmetikumként az uborkakrém így fiatalító hatású.