A zöldbab kalóriatartalma alacsony, de nagy mennyiségű vitamint tartalmaz: A-provitamin, B1-, B2-és a C-vitamin és kiemelkedő a folsavtartalma. Említésre méltó az ásványi anyag (kalcium és magnézium) tartalma. Magas rosttartalma, de alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően jelentős a szerepe a fogyókúrázók étrendjében. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.
A zsenge zöldbab lényegesen könnyen emészthető (ellentétben a szárazbabbal), nem allergizál, babák is fogyaszthatják a hozzátáplálás során.
Nagy hatékonysággal tisztítja meg a vért és a májat a különböző méreganyagoktól.
Alkalmazzák a cukorbetegség gyógyításában: A száraz babhéj teája jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.