Hirdetés

A D-vitamin fontossága és kívánt mennyisége

2013-06-26 13:57:00

Manapság a D-vitamin hiány népjelenség, egyes kutatók szerint Európában és az USA-ban a lakosság 90%-át érinti. Már létezik nemzetközi D-vitamin Nap is.

 

A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin, ami szervezetünkben átalakulva aktív hormonként működik szabályozva a sejtekben a gének és a sejtmag működését. Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására az emberi bőrben képződik, a májban és a vesében némileg átalakul és részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban. A D-vitamint a szervezet nagyon hosszú ideig képes tartalékolni.

A D-vitaminnak három formáját ismerjük:

1. Kolekalciferol – avagy D3-Vitamin
A D-vitamin természetben fellelhető formája, ez képződik a bőrünkben UV-B sugárzás hatására, és ez található meg az ételekben és étrend kiegészítőkben is.

 

2. Kalcidiol (prohormon)
A máj állítja elő közvetlenül kolekalciferolból, az orvos ezt méri D-vitamin szint ellenőrzéskor.

 

3. Kalcitriol
A D-vitamin leghatékonyabb formája. A vesék és egyéb szövetek alakítják át a kalcidiolt kalcitriollá. Ez a hormon nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

 

A D-vitamin nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez és a szervezet rendszerének működéséhez. A D vitamin Ca anyagcserében kifejtett hatásához, a Ca felszívódás szabályozásához elengedhetetlen a K2 vitamin.

Mit tud a D-vitamin?

  • a D-vitamin legfontosabb funkciója a vér kálcium és foszfor szintjének szabályozása
  • elősegíti a csontok megfelelő képződését
  • a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti
  • immunreakciókat befolyásol:
    - immunhiányos állapotban az immunrendszert serkenti
    - autóimmun betegségben a kóros immunválaszt gyengíti.

 

Az alacsony D vitamin szinthez valószínűleg szorosan kötődik a növekvő szív-, és érrendszeri halálozás, bizonyos rák típusok előfordulása és bizonyos autoimmun betegségek (pl.: szklerózis multiplex).

Ha az időskorban gondoskodunk D-vitamin pótlásról, akkor 5-6 évvel is meghosszabbítható az élet, gyermekkorban normalizálva pedig egészségkárosodásokat előzhetünk meg (pl.: asztma, tumoros megbetegedések, diabétesz). A kisgyermekkori D-vitamin hiány szinte biztosan gondot okoz később kamaszkorban, különböző krónikus betegségek kialakulásának forrása lehet.

 

Ma már tudjuk, hogy nem elég késő ősztől kora tavaszig szedni a D vitamint. A mérhető D vitamin szint bevezetése óta tudjuk, hogy a klímaváltozás, elégtelen napsütéses órák száma, és a kevés napon töltött idő miatt, az egészséges embereknek is ajánlott a megelőző mennyiségű D-vitamin szájon át történő bevitelét. Csecsemők számára 400-1000 NE, gyermekeknek, serdülőknek 16 tskg-onként 1000 NE. Felnőttek számára 5000-10000 NE, még a várandós nőknek is! Túlsúly esetén megelőzésként a 10000NE ajánlott. Ez az orvosi ajánlás a korábbi évekhez képest közel tízszeresére emelkedett és ennél magasabb mennyiségek ajánlásával is találkozhatunk.

 

A D-vitamin szintünket biztosíthatjuk:
természetes forrásokból:
- napfény (UV-B sugárzás)

- egyes élelmiszer fajták, mint a tőkehal máj, az olajos halak, makréla, szardínia , lazac, tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), egyéb tejtermékek (vaj, lágysajtok), tojás

És mesterségesen:
- kapszula, tabletta formájában: rendkívül széles a választék
- csepp formájában: ez napjaink egyik kedvelt formája, mivel van olyan, amely kizárólag természetes alapanyagokból készült; felszívódást segítő kókusz- és pálmaolaj-kivonatban oldva tartalmazza a D3 vitamint, ez így a különböző ételallergiában szenvedőknek és diétát (pl.: paleolit) követőknek is fogyasztható, íztelen, ezért ételre is cseppenthető.