Hirdetés

Színkalauz fitotápanyagokhoz

2013-06-25 09:51:00

A fitotápanyagok szervezetünkre rendkívül jótékony hatással bíró vegyületek óriási csoportja. Íme egy kis segédlet.

A narancssárga és a sötétsárga szín a béta-karotint jelöli. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott élelmiszer. A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütőtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaznak béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.

A piros szín a likopint jelzi. A likopin a béta-karotinhoz hasonlóan a karotinoidok közé tartozik. Megtalálható a paradicsomban, paradicsompürében és -sűrítményben, a rózsaszín grapefruitban és a görögdinnyében. A likopin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a spenótban, a kelkáposztában, a paszternákban, a sötétzöld zöldségekben és a káposztában vannak jelen nagy mennyiségben. A zeaxantin a kukoricában is megtalálható. Ezek az összetevők a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az időskori sárgafolt-elfajulás, azaz retinakárosodás kockázatát.

A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik. Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs, a piros szőlő, a cékla, a cseresznye, a vöröskáposzta és a vörös héjú burgonyafélék. A flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez, és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet. A tőzegáfonyában található flavonoidok pedig valószínűleg segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.

A zöld, fehér és bíbor színú keresztesvirágú növények erőteljes ízű téli zöldségek; ilyen például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a póréhagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma és a karfiol. A színek különbözők lehetnek, de egy dolog mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas koleszterinszint megelőzésében játszanak szerepet.

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).