A központi idegrendszert serkentő vegyület javítja az éberséget, a koncentrációt és elűzi a fáradtságot. A kávék koffeintartalma tág határok között változik a feldolgozási módtól és a kávé típusától függően (pl. a robusta kávé több mint kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica). Az erősen pörkölt kávékban általában kevesebb a koffein, mint az enyhe pörkölésűekben, mivel az eljárás csökkenti a koffeintartalmat.
A koffein kivonása
A koffein a kávé legismertebb összetevője. A legtöbben élénkítő hatása miatt kedvelik. Néhány fogyasztó mindazonáltal serkentő hatása nélkül szeretné élvezni a kávé teljes ízét. Ezért olyan különböző eljárásokat fejlesztettek ki, amelyekkel a kávébabból kivonható a koffein, és így egy olyan teljes ízű kávé állítható elő, amelynek nincs élénkítő hatása. Az általában elfogadott módszer során erre csak vizet használnak, de egyéb oldószerek vagy szén-dioxid is alkalmazható. A koffein kivonása majdnem minden esetben úgy történik, hogy a kávészemeket vízbe áztatják, ennek során kioldódik belőlük a koffein, ezt követően a vízből oldószerrel vagy aktív szénnel kivonják a koffeint, majd a koffeint már nem tartalmazó vízbe ismét beáztatják a kávébabokat annak érdekében, hogy az első lépésben eltávozott aromaanyagok visszajussanak a szemekbe. Amennyiben egyéb oldószert is alkalmaznak, annak semmilyen maradványa nincs már a kész kávéban. Mindazonáltal mindegyik koffeinmentes kávé tartalmaz nagyon kis mennyiségben maradék koffeint. Éppen ezért húsz csésze koffeinmentes kávé egyhuzamban történő elfogyasztásával annyi koffein kerülhet szervezetünkbe, mint egy csésze rendes kávéból.
A koffein megtalálható a kávéban, a teában (a fekete, zöld és mate teákban egy a koffeinhez nagyon hasonló szerkezetű anyag a thein van), a kakaóban, a guaranában, a kólában és a kakaóból készült egyéb italokban. Az ezekből készült ételek és italok koffeintartalma változó, attól függően, hogy milyen növényből állították elő azokat, milyen típusúak illetve milyen módszerrel történt feldolgozásuk és hogyan készítették el őket.
Étel/ital Átlagos koffeintartalom [mg] Értéktartomány [mg]
Kávé
Filteres kávé (150 ml) 115 60–180
Instant kávé (150 ml) 65 30–120
Koffeinmentes kávé (150 ml) 3 1–5
Presszókávé (30 ml) 40 30–50
Tea
Forrázott tea (150 ml) 40 20–90
Instant tea (150 ml) 30 25–50
Jeges tea (240 ml) 45 45–50
Üdítők és energiaitalok
Kóla (300 ml) 40 35–55
Energiaitalok (250 ml) 80 n.a.
Kakaóból készült italok
Kakaó (150 ml) 5 2–20
Csokoládés tej (240 ml) 6 2–7
Csokoládé
Tejcsokoládé (100 g) 15 3–35
Étcsokoládé (100 g) 90 50–110
Tortabevonó (30 g) 26 n.a.
A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).