Probiotikumok a tejtermékekben
A probiotikus élelmiszerek piaca a legnagyobb arányban tejtermékekből áll. Legfontosabb kritériumuk az élő probiotikus csíraszámuk, amelynek legalább 106/g értékűnek kell lennie a késztermékben a fogyaszthatósági idő végéig (Magyar Élelmiszerkönyv). A jelenlegi kutatási eredmények alapján úgy tűnik, az adagolásnak nincs felső határa. A probiotikumok előnyben részesített hordozói a savanyú tej- és tejszínkészítmények, a túrókészítmények, az érlelt sajtok, a vaj- és sajtkrémek. Az élelmiszerek címkéjén a probiotikum tartalmat feltüntetik, azonban a törzsekre vonatkozó információt már csak kismértékben találjuk meg a termékeken, pedig valódi értéke csak megfelelő csíraszám felett, megfelelően hosszú távú bevitel esetén érvényesül.
Probiotikumot tartalmazó étrendkiegészítők
Az utóbbi időben a probiotikus étrendkiegészítők óriási léptékű elterjedését figyelhettük meg. Az étrendkiegészítőknél a gyártó vagy forgalmazó gondot fordít arra, hogy a rendeletnek megfelelően feltüntesse a csomagoláson a hatóanyagot, a probiotikus törzseket. A tényleges csíraszám tisztázása és feltüntetése szintén fontos információ volna, ez sokszor nem áll rendelkezésünkre, illetve, hogy mennyiben változik a csíraszám a használat alatt (felbontás után). Fontos, ám nem elégszer hangsúlyozott tény azonban, hogy a probiotikumok nagymértékben hozzájárulhatnak a hazai lakosság egészségi állapotának javításához.
A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont.