Hirdetés

Gombák

2011-11-11 14:39:00

Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetétele az állati fehérjéhez hasonlítható, ezért húspótló ételként is számolhatunk vele.

A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaznak. A glutaminsav az aminosavak közül az agytevékenységet segíti. Jó hatással van az intelligenciára, valamint elősegíti a mentális éberséget, a tiszta gondolkodást, és a kedélyállapotot is javítja. Az antioxidáns-szint emelésével a test méregtelenítésében is szerepet játszik.

A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény, magas rosttartalmú, ezért nagy telítőértékű.

Felhasználás: leggyakrabban frissen szedett állapotban, de a fűszeres ízeket kihasználva, szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez ízesítőként használják.

Leggyakrabban használt gombák jellemzői:
Csiperke:         168 kcal/100g  , rosttartalom: 0,8 g
Laskagomba:   164 kcal/100g, rosttartalom: 2,8 g
Őzlábgomba:    168 kcal/100g, rosttartalom: 5,7 g
Vargánya:        172 kcal/100g, rosttartalom: 1,0 g

A konzerv gombák rosttartalma nem számottevő, ezért fogyókúrásoknak, emésztési problémával küszködőknek a friss gomba fogyasztása ajánlott.