A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaznak. A glutaminsav az aminosavak közül az agytevékenységet segíti. Jó hatással van az intelligenciára, valamint elősegíti a mentális éberséget, a tiszta gondolkodást, és a kedélyállapotot is javítja. Az antioxidáns-szint emelésével a test méregtelenítésében is szerepet játszik.
A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény, magas rosttartalmú, ezért nagy telítőértékű.
Felhasználás: leggyakrabban frissen szedett állapotban, de a fűszeres ízeket kihasználva, szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez ízesítőként használják.
Leggyakrabban használt gombák jellemzői:
Csiperke: 168 kcal/100g , rosttartalom: 0,8 g
Laskagomba: 164 kcal/100g, rosttartalom: 2,8 g
Őzlábgomba: 168 kcal/100g, rosttartalom: 5,7 g
Vargánya: 172 kcal/100g, rosttartalom: 1,0 g
A konzerv gombák rosttartalma nem számottevő, ezért fogyókúrásoknak, emésztési problémával küszködőknek a friss gomba fogyasztása ajánlott.