Mivel az életmód alapvető szerepet játszik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, ezért a betegségek kezelésében elsődlegesek az étrenddel kapcsolatos változtatások, valamint a testmozgás. Általában azt gondoljuk, hogy a fogyáshoz és az ideális testsúly megőrzéséhez szükséges étrend esetében a csökkentett kalória bevitel fontosabb a makro tápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányainál. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy az étrend makro tápanyag-forrásainak és összetételének áthangolása - például bizonyos szénhidrát típusok mennyiségének csökkentése, magasabb rosttartalmú szénhidrátok előtérbe helyezése, valamint a telítetlen zsírok és/vagy a fehérjék mennyiségének növelése - elősegíti a zsírból származó súlycsökkenést, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát. Ez utóbbiak olyan fontos anyagcsere mutatók, melyek eltérései a helytelen életmód következményeinek első
jelei lehetnek. Óvatosságra int, hogy még a neves szakmai társaságok álláspontjai is eltérőek a kérdésben. Például a klasszikus irányelveket valló Amerikai Diabetes Egyesület (American Diabetes Association) nem támogatja az alacsony szénhidráttartalmú étrend követését, még akkor sem, ha az telítetlen növényi olajokban gazdag. Ezzel szemben a Joslin Diabetes Központ (Joslin Diabetes Center) egy csökkentett szénhidráttartalmú, fehérjében megnövelt diétát javasol olyan túlsúlyos és elhízott felnőtteknek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknek paraméterei (testzsír százalék, vérértékek) arra utalnak, hogy szervezetük a betegség kialakulását megelőző állapotban van.
Ideális arányok
A táplálkozási alapelvek szerint az ideális étrend felét szénhidrátok alkotják, zsiradéktartalma 30%, és a szükséges energia-bevitel 10-20%-a fehérjékből fedezendő. A javaslatok ellenére azonban az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága világszerte folyamatosan nő, valószínű, hogy sok ember nem követi a klasszikus irányelveket, esetleg nem úgy, ahogy kellene. Az étrenddel és a testsúlymegőrzéssel foglalkozó tanulmányok, kutatások között rengeteg egymásnak ellentmondó anyagra akadhatunk.
Az alacsony szénhidrát túl sok zsírbevitellel jár?
Amióta 2003-ban számos olyan vizsgálat eredményét ismertették, mely az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek előnyeit igazolta, egyre több adat áll rendelkezésünkre az ideális testsúly megőrzésével kapcsolatban, illetve az anyagcsere szabályozására szolgáló étrendek megfelelő makrotápanyag-összetételének megállapításához. Bár a vizsgálatok eredményei egyértelműek, a hatásmechanizmust illetően vannak még kérdések, mégis mind nagyobb hatása van az egészségügyi társaságok és intézmények táplálkozási alapelveire. Egy vizsgálat egy alacsony szénhidrát-tartalmú, energiakorlátozást nem tartalmazó étrendet hasonlított össze egy alacsony zsírtartalmú, csökkentett energiájú étrenddel. Eredményeik szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel nagyjából hasonló mértékű fogyás érhető el, mint az alacsony zsírtartalmúakkal. Két tanulmány is foglalkozott azzal, hogy három népszerű étrend, az Atkins-, az Ornish- és a Zone-diéta egy éven át történő követése milyen hatással van a testsúlyra, és milyen anyagcserezavarokat okozhat. Annak ellenére, hogy a két tanulmány különböző megállapításokra jutott, az Atkins-diéta testsúlycsökkentő hatását tekintve mindkettő egyetértett abban, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek segítik a fogyást. Az érem másik oldala azonban, hogy azóta a diéta szív és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatásaikról is sok szó esett, ami legfőképp a mennyiségileg és minőségileg is kontrolálatlan zsiradék bevitel következtében jelenik meg.
A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont.