Hirdetés

Kalóriaszámlálás vagy szénhidrát kontroll?

2011-11-10 08:24:00

Egyre inkább úgy tűnik, a klasszikus kalóriaszámlálós diéta a múlté. A titok másban keresendő.

Mivel az életmód alapvető szerepet játszik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, ezért a betegségek kezelésében elsődlegesek az étrenddel kapcsolatos változtatások, valamint a testmozgás. Általában azt gondoljuk, hogy a fogyáshoz és az ideális testsúly megőrzéséhez szükséges étrend esetében a csökkentett kalória bevitel fontosabb a makro tápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányainál. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy az étrend makro tápanyag-forrásainak és összetételének áthangolása - például bizonyos szénhidrát típusok mennyiségének csökkentése, magasabb rosttartalmú szénhidrátok előtérbe helyezése, valamint a telítetlen zsírok és/vagy a fehérjék mennyiségének növelése - elősegíti a zsírból származó súlycsökkenést, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát. Ez utóbbiak olyan fontos anyagcsere mutatók, melyek eltérései a helytelen életmód következményeinek első

jelei lehetnek. Óvatosságra int, hogy még a neves szakmai társaságok álláspontjai is eltérőek a kérdésben. Például a klasszikus irányelveket valló Amerikai Diabetes Egyesület (American Diabetes Association) nem támogatja az alacsony szénhidráttartalmú étrend követését, még akkor sem, ha az telítetlen növényi olajokban gazdag. Ezzel szemben a Joslin Diabetes Központ (Joslin Diabetes Center) egy csökkentett szénhidráttartalmú, fehérjében megnövelt diétát javasol olyan túlsúlyos és elhízott felnőtteknek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknek paraméterei (testzsír százalék, vérértékek) arra utalnak, hogy szervezetük a betegség kialakulását megelőző állapotban van.

Ideális arányok

A táplálkozási alapelvek szerint az ideális étrend felét szénhidrátok alkotják, zsiradéktartalma 30%, és a szükséges energia-bevitel 10-20%-a fehérjékből fedezendő. A javaslatok ellenére azonban az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága világszerte folyamatosan nő, valószínű, hogy sok ember nem követi a klasszikus irányelveket, esetleg nem úgy, ahogy kellene. Az étrenddel és a testsúlymegőrzéssel foglalkozó tanulmányok, kutatások között rengeteg egymásnak ellentmondó anyagra akadhatunk.

Az alacsony szénhidrát túl sok zsírbevitellel jár?

Amióta 2003-ban számos olyan vizsgálat eredményét ismertették, mely az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek előnyeit igazolta, egyre több adat áll rendelkezésünkre az ideális testsúly megőrzésével kapcsolatban, illetve az anyagcsere szabályozására szolgáló étrendek megfelelő makrotápanyag-összetételének megállapításához. Bár a vizsgálatok eredményei egyértelműek, a hatásmechanizmust illetően vannak még kérdések, mégis mind nagyobb hatása van az egészségügyi társaságok és intézmények táplálkozási alapelveire. Egy vizsgálat egy alacsony szénhidrát-tartalmú, energiakorlátozást nem tartalmazó étrendet hasonlított össze egy alacsony zsírtartalmú, csökkentett energiájú étrenddel. Eredményeik szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel nagyjából hasonló mértékű fogyás érhető el, mint az alacsony zsírtartalmúakkal. Két tanulmány is foglalkozott azzal, hogy három népszerű étrend, az Atkins-, az Ornish- és a Zone-diéta egy éven át történő követése milyen hatással van a testsúlyra, és milyen anyagcserezavarokat okozhat. Annak ellenére, hogy a két tanulmány különböző megállapításokra jutott, az Atkins-diéta testsúlycsökkentő hatását tekintve mindkettő egyetértett abban, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek segítik a fogyást. Az érem másik oldala azonban, hogy azóta a diéta szív és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatásaikról is sok szó esett, ami legfőképp a mennyiségileg és minőségileg is kontrolálatlan zsiradék bevitel következtében jelenik meg.

 

 

Mivel az életmód alapvető szerepet játszik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, ezért a 
betegségek kezelésében elsődlegesek az étrenddel kapcsolatos változtatások, valamint a testmozgás. 
Általában azt gondoljuk, hogy a fogyáshoz és az ideális testsúly megőrzéséhez szükséges étrend esetében a 
csökkentett kalória bevitel fontosabb a makro tápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányainál.  Egyre több 
bizonyíték szól azonban amellett, hogy az étrend makro tápanyag-forrásainak és összetételének 
áthangolása  - például bizonyos szénhidrát típusok mennyiségének csökkentése, magasabb rosttartalmú 
szénhidrátok előtérbe helyezése, valamint a telítetlen zsírok és/vagy a fehérjék mennyiségének növelése  -
elősegíti a zsírból származó súlycsökkenést, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát. Ez 
utóbbiak olyan  fontos anyagcsere mutatók, melyek eltérései a helytelen életmód következményeinek első 
jelei lehetnek. 
Óvatosságra int, hogy még a neves szakmai társaságok 
álláspontjai is eltérőek a kérdésben. Például a klasszikus 
irányelveket valló Amerikai Diabetes Egyesület (American 
Diabetes Association) nem támogatja az alacsony 
szénhidráttartalmú étrend követését, még akkor sem, ha 
az telítetlen növényi olajokban gazdag. 
Ezzel szemben a Joslin Diabetes Központ (Joslin Diabetes 
Center) egy csökkentett szénhidráttartalmú, fehérjében 
megnövelt diétát javasol olyan túlsúlyos és elhízott 
felnőtteknek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknek paraméterei (testzsír százalék, 
vérértékek) arra utalnak, hogy szervezetük a betegség kialakulását megelőző állapotban van.
Ideális arányok
A táplálkozási alapelvek szerint az ideális étrend felét szénhidrátok alkotják, zsiradéktartalma 30%, és a 
szükséges energia-bevitel 10-20%-a fehérjékből fedezendő. A javaslatok ellenére azonban az elhízás és a 2-
es típusú cukorbetegség gyakorisága világszerte folyamatosan nő, valószínű, hogy sok ember nem követi a 
klasszikus irányelveket, esetleg nem úgy, ahogy kellene. Az étrenddel és a testsúlymegőrzéssel foglalkozó 
tanulmányok, kutatások között rengeteg egymásnak ellentmondó anyagra akadhatunk.2
Az alacsony szénhidrát túl sok zsírbevitellel jár?
Amióta 2003-ban számos olyan vizsgálat eredményét ismertették, mely az alacsony szénhidrát-tartalmú 
étrendek előnyeit igazolta, egyre több adat áll rendelkezésünkre az ideális testsúly megőrzésével 
kapcsolatban, illetve az anyagcsere szabályozására szolgáló étrendek  megfelelő  makrotápanyag-
összetételének megállapításához.  Bár a vizsgálatok eredményei egyértelműek, a hatásmechanizmust 
illetően vannak még kérdések, mégis mind nagyobb hatása van az egészségügyi társaságok és intézmények 
táplálkozási alapelveire. Egy vizsgálat egy alacsony szénhidrát-tartalmú, energiakorlátozást nem tartalmazó 
étrendet hasonlított össze egy alacsony zsírtartalmú, csökkentett energiájú étrenddel. Eredményeik szerint 
az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel nagyjából hasonló mértékű fogyás érhető el, mint az alacsony 
zsírtartalmúakkal. Két tanulmány is foglalkozott azzal, hogy három népszerű étrend, az Atkins-, az Ornish-
és a Zone-diéta egy éven át történő követése milyen hatással van a testsúlyra, és milyen 
anyagcserezavarokat okozhat. Annak ellenére, hogy a két tanulmány különböző megállapításokra jutott, az 
Atkins-diéta testsúlycsökkentő hatását tekintve mindkettő egyetértett abban, hogy az alacsony 
szénhidráttartalmú étrendek segítik a fogyást.  Az érem másik oldala azonban, hogy azóta a diéta szív és 
érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatásaikról is sok szó esett, ami legfőképp a mennyiségileg és 
minőségileg is kontrolálatlan zsiradék bevitel következtében jelenik meg. 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont.