Hirdetés

Ásványok a szervezetünkben: a kálium és a kén

2011-11-08 11:52:00

Sorozatunk utolsó részében a káliumról és a kénről tájékozódhatnak.

 

Kálium
A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek 
közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az 
izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is.
Kén
A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így 
a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns. 
Tudta-e?
Milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium?
5%-ot a főzés során adunk az ételhez
6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk
12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával
77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, húsok, húsfélék, sajtok
A kálium forrásai
Zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom, 
burgonya, édes burgonya, sütőtök
Gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva
Tej, tejtermékek, olajos magvak
Húsok, halak (szardínia, tőkehal)
A kén forrásai
Elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek
Zöldségek, retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma
•   Használják ételek tartósítására, megőrzésére, mint pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek

Kálium

A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is.

A kálium forrásai:

- zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom, burgonya, édes burgonya, sütőtök;

- gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva; 

- tej, tejtermékek, olajos magvak;

- húsok, halak (szardínia, tőkehal).

 

Kén

A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns.

A kén forrásai:

- elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek;

- zöldségek, retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma.

• Használják ételek tartósítására, megőrzésére, pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek esetében.