Kálium
A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek
közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az
izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is.
Kén
A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így
a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns.
Tudta-e?
Milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium?
5%-ot a főzés során adunk az ételhez
6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk
12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával
77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, húsok, húsfélék, sajtok
A kálium forrásai
Zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom,
burgonya, édes burgonya, sütőtök
Gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva
Tej, tejtermékek, olajos magvak
Húsok, halak (szardínia, tőkehal)
A kén forrásai
Elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek
Zöldségek, retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma
• Használják ételek tartósítására, megőrzésére, mint pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek
Kálium
A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is.
A kálium forrásai:
- zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom, burgonya, édes burgonya, sütőtök;
- gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva;
- tej, tejtermékek, olajos magvak;
- húsok, halak (szardínia, tőkehal).
Kén
A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns.
A kén forrásai:
- elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek;
- zöldségek, retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma.
• Használják ételek tartósítására, megőrzésére, pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek esetében.