A só vagy nátrium-klorid mindössze 40%-a áll nátriumból. A feldolgozott élelmiszerekhez, mint a sajt, kolbász, kenyér, sós rágcsálnivalók és konzervek, tartósítási és ízesítési okokból adják. A túlzott sóbevitel megemeli a vérnyomást, illetve a szív és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora. A sós íz iránti érzékenységet gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, így életünk során bármikor áthangolhatjuk ízlésünket a kevésbé sós íz megkedvelésére.
Nátrium:
A nátrium kis mennyiségben nélkülözhetetlen az étrendünkből a klór és kálium-áramláshoz és idegimpulzusokhoz. Természetesen megtalálható számtalan ételben, mint a cereáliák, tej, zeller, hús, egyes halak.
Klorid
A nátriummal és a káliummal együtt a szervezet folyadékegyensúlyához szükséges, az emésztőnedvek alapvető része.
Tudta-e? Milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium? - 5%-ot a főzés során adunk az ételhez, - 6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk, - 12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával, - 77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, a húsok, húsfélék és a sajtok. |
Konyhai tippek:
Sokszor előfordul, hogy az élelmiszereken szereplő szám a nátrium mennyiségére vonatkozik, de a
végleges sómennyiséget ennek 2.5-el történő felszorzásával kapjuk meg.
Vigyázat! Az olyan ételek, amelyeken feltüntetik, hogy ’light-nátrium’, vagy ’csökkentett
nátriumtartalmú’, még mindig jelentős mennyiségű sót tartalmazhatnak, más ásványokkal (pl.
káliummal) dúsítva.
Ellenőrizzük a címkén szereplő só és nátrium mennyiségeket.
Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiségét, amikor csak lehetséges.
Használjunk az ételek, élelmiszerek ízesítésére, aromák fokozására gyógynövényeket, fűszereket.
Ellenőrizzük a konzerv ételek sótartalmát.
Amikor csak tudunk, használjunk friss gyümölcsöt, zöldséget.
Konzervek helyett törekedjünk a friss húsok, baromfi és hal használatára.