Legfontosabb élettani funkciója, hogy segít fenntartani a normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert.
A magnézium forrásai | Gabonák (búza, rozs, árpa, köles, hajdina), zöld, leveles zöldségek, valamint a diófélék | Spenót, kel, brokkoli, avokádó, hüvelyesek (bab, borsó), teljes kiőrlésű gabonatermékek | Olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye) |
Konyhai tippek:
- fogyasszunk kifejezetten ’zöld’ zöldségeket, melyek magnézium tartalma mellett kalcium tartalma is
jelentős;
- használjunk teljes kiőrlésű kenyereket a szendvicsekhez, pirítósokhoz, snackekhez;
- mivel a tészta jellegű ételek alapanyaga a gabona, ezek is jó magnézium forrásnak számítanak, de az olyan trendi ételek is, mint a wrap is alkalmasak a magnézium bevitelére Szórjuk szezámmal, mandulával a salátákat, sülteket, köreteket.