Hirdetés

Ásványok a szervezetünkben: magnézium

2011-10-31 13:07:00

 

A magnézium fontos a szénhidrát és zsíranyagcseréhez, illetve más tápanyagok hasznosulásához, beépüléséhez, mint  például a kalcium és D-vitamin.

 

 

A magnézium fontos a szénhidrát és zsíranyagcseréhez, illetve más tápanyagok hasznosulásához, 
beépüléséhez, mint  például a kalcium és D-vitamin. Legfontosabb élettani funkciója,  hogy  segít fenntartani a 
normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás 
területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert.

 Legfontosabb élettani funkciója,  hogy  segít fenntartani a normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert.

 

A magnézium forrásai Gabonák (búza, rozs, árpa, köles, hajdina), zöld, leveles zöldségek, valamint a diófélék  Spenót, kel, brokkoli, avokádó, hüvelyesek (bab, borsó), teljes kiőrlésű gabonatermékek Olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye)

 

Konyhai tippek:

- fogyasszunk kifejezetten ’zöld’ zöldségeket, melyek magnézium tartalma mellett  kalcium tartalma is 

jelentős;

- használjunk teljes kiőrlésű kenyereket a szendvicsekhez, pirítósokhoz, snackekhez; 

- mivel a tészta jellegű ételek alapanyaga a gabona,  ezek is jó magnézium forrásnak számítanak, de az olyan trendi ételek is, mint a wrap is alkalmasak a  magnézium bevitelére  Szórjuk szezámmal, mandulával a salátákat, sülteket, köreteket.