Hirdetés

Óvatosan a gombákkal!

2011-10-27 08:16:00

Ősszel sokan nekivágnak, és összekötik a kellemest a hasznossal: kirándulás közben gombát is szednek.

Azonban, ha valaki nem profi gombafelismerő, mindenképp ellenőriztesse szakértővel az általa szedett gombákat.

Különböző legendák terjengenek arról, milyenek a mérgező gombák: egyesek azt mondják, hogy az élénk színűek, például pirosak, vagy kékek, mások szerint azok, amelyeknek az elvágott felülete megfeketedik – vagy megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat. Ezek tévhitek, mint ahogy az is, hogy amit a csiga megrág, az az ember számára is fogyasztható.
A legmérgezőbb, egyúttal a leggyakoribb mérges gomba Magyarországon a gyilkos galóca, amely kinézetre szép, és állítólag az íze is jó (képünkön is ez látható). Egyetlen példány elegendő méreganyagot tartalmaz ahhoz, hogy több emberrel is végezzen. A súlyos mérgezéshez az is elég, ha egy kis darab belekerül az ételbe. A mérgezett személy szerencsés esetben 24-48 órán belül megmenthető. A gomba méreganyaga a májat és a vesét károsítja, megfelelő beavatkozás hiányában végzetesen.

Ne bízzuk magunkat a véletlenre, és csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!