Egy és három éves kor között az egykor kicsi babánk óriási változáson megy keresztül: átlép a csecsemőkorból a gyermekkorba. A csecsemőkorra jellemző intenzív növekedés és gyarapodás üteme az első születésnap után veszít lendületéből, ám ez nem azt jelenti, hogy az étkezés kevésbé lenne fontos. Ellenkezőleg: ez az életszakasz azért nagyon fontos, mert most alakítja ki gyermekünk a későbbi étkezési szokásait. Tehát amit és ahogyan eszik a pici egytől három éves koráig, az kihat az egész életére.
Az első év végére a gyermekek étrendje alapanyagaiban egészen hasonlóvá válik a felnőttekéhez, csak az ételkészítés módja és a fűszerezés más. Ez azonban nem akadálya, hogy a család azonos ételt fogyasszon, nem kell mást tenni, mint a fűszerezés előtt kivenni a baba számára egy adagot, vagy a kész ételt csak utólag, a fogyasztás előtt fűszerezzük meg magunknak. Így biztosítható az, hogy a gyermek látványban azonosat fogyasztva, mégis az ő szükségleteinek megfelelő ételt kapja.
Néhány dologra azonban még ekkor is oda kell figyelni: amíg gyerekünk nem eszik teljesen koordináltan, addig kerüljük az egész diót, mogyorót vagy például a cukorkákat a félrenyelés veszélye miatt. Egyelőre ne adjunk neki nyers tojást, húst vagy halat tartalmazó ételt sem, ahogy várjunk a csípős, erősen fűszerezett és a zsíros ételekkel is. Ebben az életkorban még ajánlott az 1-3 éves korú gyerekeknek szóló bébiételeket adni babánknak, mivel ezek változatos ízeket biztosítanak, de a kicsi életkori igényeinek megfelelő összetételben és elkészítési móddal.
Ebben a korszakban olyan húsos levesek fogyasztása ajánlott, amelyek egy adagban biztosítják a tápanyagokat, miközben kellemes ízükkel, fűszerezettségükkel és összetételükkel jóllakottság-érzetet biztosítanak. Ezek jellemzően a ragulevesek, az enyhe fűszerezésű gulyásleves vagy a húslevesek, amelyek zöldséget, húst és levesbetétet is tartalmaznak. A hús nélkül készülő, híg levesek nem alkalmasak arra, hogy megfelelő tápanyaggal lássák el a pici szervezetét, alacsony telítő-értékük pedig nem biztosítja kellően hosszú ideig a jóllakottság-érzetet.
Ebben a korszakban az étkezés passzivitása aktivitássá alakul át. Ekkor már alig kell etetni a kicsit, mert a falatokat maga teszi a szájába, a poharat is egyre ügyesebben felveszi és leteszi, illetve a kanállal is jobban bánik. Fontos, hogy mindig támogassuk ezeket az önállósodási törekvéseket.
A helyes étkezési szokásokat ideális esetben már megalapoztuk az első életév során, de ez alatt a két év alatt lesznek szinte annyira véglegesek, amit felnőtt korban csak minimálisan lehet megváltoztatni. Fokozottan figyeljünk tehát arra, hogy rendszeresítsünk a közel azonos időben történő, napi ötszöri étkezést és amikor csak lehet, biztosítsuk az étkezés nyugodt körülményeit. Érdemes arra is figyelni, hogy a pici lassan elkezdje használni az evőeszközöket, és hogy minél többször étkezzen együtt a család.
Mikortól adhatok tehéntejet?
Egy éves kor felett napi fél liter, gyermekek számára készített tejalapú ital elfogyasztása javasolt. Azonban a szokványos tehéntej sok szempontból továbbra sem felel még meg az
1-3 éves szervezetnek, mivel nagyon megterheli a gyermek veséjét és gyomrát. Ezért a natúr tehéntejet, vagy más kérődző állat tejét minél később vezessük be az étrendbe: 1 éves kornál semmiképp sem hamarabb, de a legújabb szakmai ajánlások szerint érdemes vele várni a pici 3. születésnapjáig. Helyette adhatunk például junior gyerekitalt vagy tápszert.
|
Tehéntej |
Tápszer vagy junior gyerekital |
Fehérje |
Túl sok fehérjét tartalmaz, amely a baba számára nehezen emészthető. Lassan ürül ki a gyomorból és megterheli a veséket. |
A baba életkorának megfelelően kialakított, könnyen emészthető és felszívódó fehérjetartalommal rendelkezik. |
Zsír |
Kizárólag állati eredetű, kevésbé értékes összetételű zsírt tartalmaz. |
Egészséges, növényi eredetű zsírtartalom, amely esszenciális zsírsavakban gazdag. |
Vas |
Igen kevés, rosszul felszívódó vasat tartalmaz. |
Az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű vassal dúsított. |
Kalcium és foszfor |
Termékenként változó mennyiségű kalcium- és foszfortartalom jellemzi. |
Az állandó, optimális kalcium-foszfor arányával elősegíti a megfelelő csontosodást és fogzást. |
Vitaminok |
A vitamintartalom nem fedezi a korosztály igényeit: A-, C-, D-, K- és E-vitaminból. |
Az életkori igényeknek megfelelő vitaminmennyiség és arány jellemzi, és emelt mennyiségű C-vitamint tartalmaz az immunrendszer erősítése érdekében. |
A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).