Hirdetés

A víz és a tápanyagtartalom

2011-08-28 08:45:00

Nem minden magas energiatartalmú étel tartozik a "rossz" kategóriába.

 

Azok a tanácsok, amelyek kevesebb nagy energiatartalmú élelmiszer fogyasztására ösztönöznek, azon a feltevésen alapulnak, hogy az élelmiszerek energia- és tápanyagtartalma fordítottan arányos egymással. Valójában az élelmiszerek egységnyi energiatartalmát nem mindig csupán a cukor- és zsírtartalmuk határozza meg, hanem a nagy energiatartalom sokszor egész egyszerűen száraz mivoltukból adódik. A víz csupán az élelmiszer tömegét illetve térfogatát növeli, de energiát nem tartalmaz, ezért sokkal jobban befolyásolja az élelmiszerek energiatartalmát, mint bármilyen más makrotápanyag - kivéve a zsírt. A száraz, nagy energiatartalmú élelmiszerek közé tartoznak többek között az édesipari termékek, chipsek, de még a hüvelyesek és a teljes őrlésű gabonák is! Ezzel szemben az üdítőitalok, gyümölcsök, zöldségek és zsírszegény tej „hígított” energiát tartalmaznak. Bár az energia- és tápanyagtartalom közötti fordított arányosság feltételezése talán megállja a helyét, mégsem biztos, hogy minden nagy energiatartalmú élelmiszer tápanyagban szegény, és ez fordítva is igaz. Az összes nagy energiatartalmú élelmiszer „rossz” kategóriába való automatikus besorolása önkényesnek tűnik, és nem támasztja alá semmiféle mértékrendszer vagy skála.


A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).