Hirdetés

A mikrotápanyag-hiány megoldása

2011-08-27 08:10:00

A mikrotápanyag-hiány kivédésére három fő megközelítési mód létezik.

• Valamennyi tápanyagot megfelelő mennyiségben tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend biztosítása.  Sajnos ez messze nem mindenütt megoldható, mivel ez feltételezné az általános kielégítő élelmiszer-ellátottságot és a megfelelő étkezési szokások betartását. 

• Étrend kiegészítők (vitamintabletták és -injekciók) – sürgős esetek rövid távú kezelésére.

• Élelmiszerdúsítás – hosszabb távú, általános megoldási lehetőség. Az élelmiszerek dúsításának megvan az a kettős előnye, hogy a nélkül teszi lehetővé széles néptömegek megfelelő tápanyagokkal történő ellátását, hogy közben radikális változásokat igényelne a táplálkozási szokások terén.

A terhesség elejétől a gyermek 24 hónapos koráig tartó időszak kulcsfontosságú az alultápláltság és annak hátrányos hatásainak kivédésében.  

Az alapvető táplálkozási teendők:

• Az anya kiegyensúlyozott fehérje- és energiabevitele (valamint vas- és folsavbevitele)

• Vas-, cink és A-vitamin-dúsítás

• Megfelelő kiegészítő táplálás

 

Élelmiszerdúsítás

Az alultápláltság problémájának megoldásában kulcspartner lehet az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az élelmiszerek és azok alapanyagainak vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő dúsításán keresztül.

Egyszerű és hatékony megoldást jelent a tápanyagok pótlására az alapvető élelmiszer alapanyagok kiegészítése, mint például a konyhasó jódozása vagy a liszt szelénnel, kalciummal történő dúsítása itt Magyarországon, de Németországban például, kísérletek folynak egy béta karotinban gazdag burgonyafajta nemesítésére.

Emellett ma már számos, vitaminok és ásványi anyagok hozzáadásával készült élelmiszer is megtalálható az üzletek polcain. Az élelmiszerek különböző tápanyagokkal történő dúsítása során a fogyasztók védelme érdekében a felelős élelmiszergyártók számos szabályt betartanak. Egyrészt fontos szempont, hogy a termék dúsítása tudományos szempontból megalapozott legyen, vagyis az adott tápanyag hozzáadása valóban létező egészségi igényt elégítsen ki. Valamint a hozzáadott tápanyag az élelmiszer egy adagjában érdemi mennyiségben jelenjen meg. Másrészt szintén lényeges, hogy a dúsításra felhasznált tápanyag ne befolyásolja negatívan az élelmiszer érzékszervi tulajdonságait (pl. ízét, kinézetét, állagát, illatát), biztonságosságát, valamint a benne lévő többi tápanyag hasznosulását.

 

 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).